UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екс-міністр фінансів РФ передрік Росії три роки стагнації

Олексій Кудрін вважає, що санкції можуть викликати зниження темпів економічного зростання в Росії на 3-4%.

Розширення санкцій Заходу щодо Росії може призвести до рецесії в економіці і навіть викликати скорочення ВВП на 3-4% і більше. Про це заявив на бізнес-форумі Американської торгової палати колишній віце-прем'єр і міністр фінансів РФ Олексій Кудрін, який очолює Комітет громадянських ініціатив.

"Я не виключаю, що санкції можуть спровокувати рецесію в РФ, навіть, може, не на 1-2 роки, якщо додатково будуть обмежені операції банків в інших валютах. Йде обговорення про відключення РФ від SWIFT, це може викликати зниження темпів економічного зростання в Росії вже на великі цифри - від 3-4%", - сказав він.

За словами Кудріна, в найближчі 2-3 роки економічне зростання в Росії буде нульовим через слабкий приплив інвестицій. Він додав, що інвестиції в 2014 році, як очікується, будуть на рівні минулого року, і цього недостатньо для розвитку та підтримки зростання ВВП більше 1%.

Згідно з вересневим прогнозом мінекономрозвитку РФ, в 2015 році російська економіка зросте на 1,2% (у серпні в міністерстві розраховували, що лише на 1%), у 2016 році - на 2,3%, а в 2017 році - на 3%.

У поточному році ВВП Росії, як планується, зросте лише на 0,5%. У мінфіні РФ попереджали, що через перегляд макроекономічного прогнозу федеральний бюджет в найближчі три роки недоотримає в цілому 570 млрд рублів.

Тим часом, російський рубль продовжує своє рекордне зниження на тлі нових санкцій проти РФ, які набрали чинності 12 вересня. !zn