UA / RU
Підтримати ZN.ua

Економіка КНДР “оживає”на тлі співпраці з РФ 

Валовий внутрішній продукт Північної Кореї збільшився на 3,1% у 2023 році.

Економіка Північної Кореї “ожила” після того, як торгівля зброєю з РФ забезпечила підтримку режиму глави КНДР Кім Чен Ина, що дозволило північнокорейському диктатору відмовлятися від дипломатії та посилювати погрози на адресу США й Південної Кореї, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: США запровадили санкції проти мережі з Китаю за підтримку ракетної програми КНДР

Валовий внутрішній продукт Північної Кореї збільшився на 3,1% у 2023 році порівняно з попереднім роком, поклавши край трирічній смузі скорочення та продемонструвавши найбільше зростання з 2016 року, згідно з оцінками Центрального банку Південної Кореї.

Зростання відбувається на тлі зближення Кіма з РФ, ігнорування закликів з боку США повернутися до переговорів про роззброєння, а також скасування прикордонних обмежень, запроваджених на початку пандемії COVID-19, які призвели до збоїв у торгівлі в той час, як економіка КНДР і без того була ізольована санкціями.

За даними Центрального банку Південної Кореї, важка та хімічна промисловість стали лідерами економічного відновлення, зрісши на 8,1% порівняно з попереднім роком. 

Сеул щорічно звітує про економіку Північної Кореї на основі даних, які збирає з різних установ, і ці цифри вважаються одними з найкращих аналізів економічної діяльності “ізольованої” країни.

Завдяки торгівлі зброєю з РФ Північна Корея отримала від Росії важливу підтримку для своєї економіки і продукти харчування, які допомогли Кіму стабілізувати ціни та, ймовірно, сприяли зростанню виробництва, вважає Сеул. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну КНДР відправила мільйони боєприпасів і десятки балістичних ракет Москві.

Хоча економіка Північної Кореї демонструє одне з найбільших зростань відтоді, як Кім Чен Ин отримав владу після смерті свого батька Кім Чен Іра у 2011 році, країна залишається однією з найбідніших у світі: в ООН кажуть, що значна частина населення КНДР страждає від нестачі продуктів харчування, ліків та інших предметів першої необхідності.

Валовий національний дохід (ВНД) у Північній Кореї торік склав 40,9 трильйона вон (29,5 мільярда доларів), що дорівнює 60% від аналогічного показника в Південній Кореї.

Нещодавно Кім заявляв, що економіка КНДР перебуває на “явному підйомі”, тоді як його режим оголосив про успішне випробування нової балістичної ракети, яку країна може відправити Росії в обмін на допомогу від Москви.

Кім витрачає багато коштів на ракетну програму. Минулого року ракетні випробування коштували близько мільярда доларів, за словами міністр оборони Південної Кореї Шин Вон Сіка. Влада КНДР ігнорує проблеми власного народу, щоб здійснювати ракетні провокації, адже цих грошей було б достатньо, щоб покрити дефіцит продовольства в Північній Кореї протягом року.

Читайте також: США в ООН: Росія планує укласти з Іраном таку ж угоду, як з КНДР

Співробітництво Москви та Пхеньяна посилює здатність РФ затягувати війну проти України й збільшує військову напругу на Корейському півострові. Детальніше про військовий союз Росії та КНДР розповідала Наталія Бутирська.