UA / RU
Підтримати ZN.ua

Два пункти пропуску на кордоні Польщі для вантажівок повністю заблоковані

Через кордон проїжджають тільки гуманітарні вантажі.

Станом на вечір вівторка, 7 листопада, були повністю заблоковані два із трьох пунктів пропуску на кордоні України і Польщі, де розпочали свій страйк польські перевізники, повідомив у Facebook заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач.

Так, на пункті пропуску Ягодин – Дорогуськ заблоковано виїзд з України та виїзд з Польщі.

Схожа ситуація і на КПП Рава-Руська – Гребенне, де польські перевізники заблокували і виїзд, і виїзд.

На пункті перетину Краківець – Корчова виїзд з України ще можливий, однак заїхати в Україну з Польщі вантажівки уже не можуть.

При цьому Деркач зазначив, що на всіх пунктах пропускають гуманітарні вантажі та пасажирських транспорт. У напрямку України учасники акції пропускають по одній або кілька машин за годину.

За даними системи єЧерга відомо, що до Польщі станом на вечір вівторка виїхала така кількість вантажівок:

Замміністра зазначив, що ситуація на постільному обговоренні з польською стороною.

«Польські колеги підтверджують, що повернення до дозволів – це одна з ключових вимог перевізників.  Для нас вона неприйнятна в умовах війни – порушених логістичних ланцюгів та морської блокади. Окрім цього, це Угода на рівні України та ЄС, тому скасувати її неможливо з боку Польщі.  І ми будемо працювати над її продовженням», - зазначив Деркач та додав, що інтереси українських перевізників та бізнесу для міністерства першочергові.

Читайте також: Вимоги польських перевізників до України є неправомірними і повинні залишитися без відповіді - Найєм

Нагадаємо, проблему квот, які польська сторона раніше видавала українським автоперевізникам,  було розв’язано влітку 2022 року підписанням угоди про «транспортний безвіз», яка діє до липня 2024 року.

Водночас з 6 листопада польські перевізники заблокували для проїзду вантажного транспорту три пункти пропуску «Корчова – Краківець», «Гребенне – Рава-Руська», «Дорогуськ – Ягодин». Вони планують пропускати одну вантажівку на годину. Акція блокади запланована до 3 січня. 

Протестувальники вимагають, зокрема, повернути необхідність отримання дозволів для українських транспортних фірм, посилення правил перевезення, запровадження окремої черги в "єЧерзі" для транспорту із номерами ЄС, створення окремої черги для порожніх вантажівок, забезпечення доступу до системи "Шлях".

Блокада кордону у відносинах Києва та Варшави нова стара проблема. І оскільки перевізники не настільки впливові, як фермери, а офіційна влада Польщі не підтримує протест, він, ймовірно буде врегульований. До того ж ця історія шкодить самій Польщі. Детально про це читайте у статті Володимира Кравченка" Чи поступиться Україна тиском польських перевізників?"