UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДТП з вини водіїв самокату: на скільки це масове явище та як їх штрафують

Часто самокатники не мають посвідчення водія і не знати ПДР.  

Близько 130 справ щодо ДТП за участю електросамокатів розглядалося у судах за останні п'ять років. За порушення самокатників можуть штрафувати від 340 грн до 17 000 грн. Про це пише видання "Дело" з посиланням на "Опендатабот".

Зазначається, що станом на серпень 2024 року 111 адміністративних та 22 кримінальні справи через ДТП з електросамокатами виявлено в судовому реєстрі.

За даними аналітиків, найбільша кількість ДТП за участю самокатників була зафіксована минулого року: 36 адміністративних та 10 кримінальних справ.

"Втім, рік до року таких проваджень тільки збільшується: цього року вже відкрито більше кримінальних справ, ніж за весь 2021 рік. З початку поточного року в судах уже розглядалося щонайменше 16 адміністративних та 3 кримінальні справи за участю самокатників", - констатують в "Опендатабот".

Водіння у нетверезому стані

Найчастіші види ДТП, коли у дорожній пригоді винні водії самокатів, — це наїзд на пішохода чи пошкодження майна. У таких випадках на водіїв накладається штраф від 340 до 850 грн.

Читайте також: Париж першим у Європі став «зачищати» вулиці від електросамокатів – ЗМІ

Водночас збільшується кількість випадків, коли водіїв самокату "ловлять" за кермом у нетверезому стані.

При цьому порушників не завжди можна повноцінно притягнути до відповідальності через те, що водії можуть не мати посвідчення водія і просто не знати ПДР.