UA / RU
Підтримати ZN.ua

"ДТЕК" звинуватило "Межигір'я" в міліонних боргах за електропостачання

В компанії запевняють, що національний парк з 2016 року споживає електроенергію незаконно.

Енергетична компанія "ДТЕК" заявляє, що Національний парк урочище "Межигір'я" заборгував 13,6 млн грн за електроенергію та звинуватили у наявності боргу Агентство з розшуку та менеджменту активів, одержаних від корупційних та інших злочинів, яке управляє комплексом.

"ДТЕК Київські електромережі звернувся у Вишгородське РВВС Київської області через бездоговірне споживання електроенергії "Межигір'ям", що знаходиться під управлінням Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Протягом 11 місяців, які АРМА є управителем об'єкту – агентство так і не уклало договір про постачання і розподіл електроенергії із жодною з енергопостачальних компаній, не має договору з розподілу електричної енергії. Відповідно електроенергія споживається без договору, що є порушенням закону "Про ринок електричної енергії"", - запевняють у прес-службі компанії.

У компанії запевняють, що "Межигір'я" фактично краде електроенергію, що підпадає під статтю 188-1 ККУ "Викрадення електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання".

ДТЕК Київські електромережі запевняють, що звертались до АРМА із пропозицією укласти договір на розподіл електричної енергії, проте жодного разу не отримали відповіді, тому вирішили припинити електропостачання об'єктів парку. Однак до підстанції працівників компанії не допустили "треті особи в камуфляжі, які представлялися представниками ГО НПУ "Межигір'я", тому ДТЕК вирішила судитись.

В компанії запевняють, що договір між ПрАТ "Київенерго" та ТОВ "Танталіт", яка обслуговувала територію та об'єкти заповідника, закінчився 1 січня 2016 року і з цього періоду постачання електроенергії відбувалось незаконно.

"З 01.01.2016 до 08.04.2019 об'єктом було самовільно спожито електроенергію у обсязі близько 22 млн кВт*г. на суму більше 41 млн грн.", - заявили в ДТЕК.

У АРМА претензії компанії поки не прокоментували, але пообіцяли дати відповідь впродовж дня.

У липні 2018 року Печерський районний суд Києва передав в управління АРМА державну резиденцію "Межигір'я". Раніше Київський апеляційний господарський суд визнав недійсними договори, за якими резиденція "Межигір'я" вибула з власності держави.

У січні АРМА вирішило продовжити термін подачі документів на конкурс керуючого заарештованими активами резиденції "Межигір'я", оскільки бажання брати участь у конкурсному відборі проявили тільки дві компанії: ГО НПУ "Межигір'я" і ТОВ "Атлант Девелоп".

Станом на 9 квітня на конкурс керуючого заарештованими активами резиденції "Межигір'я" подали документи три учасники, два з них - повторно, однак АРМА знову продовжила конкурс на управителя до 17 травня.