UA / RU
Підтримати ZN.ua

"ДТЕК Енерго" судиться з "Укренерго" через борг в 2,4 млрд грн

Борг накопичився через роботу на балансує ринку в опалювальний період.

Енергетична компанія "ДТЕК Енерго" 23 квітня подала позов до Господарського суду Києва позов про стягнення з НЕК "Укренерго" 2,4 млрд грн боргу за роботу на балансуючому ринку в опалювальний сезон.

Про це повідомив генеральний директор компанії Ільдар Салеєв, пише Інтерфакс-Україна.

"Борг у 2,4 млрд грн було накопичено протягом жовтня 2020-лютого 2021 року найбільший його приріст - майже на 1 млрд грн - стався в січні, коли нам дуже активно давали команди на завантаження. В результаті понад комерційного графіка, в цей місяць, зокрема, ми виробили близько 500 млн кВт-год, для чого довелося в тому числі палити дефіцитне вугілля ", - заявив Салеєв.

В результаті підтримки енергосистеми в опалювальний сезон в умовах дефіциту потужностей, компанія має борг, "перспектива погашення якого не ясна".

За його словами, борг "Укренерго" можна порівняти з розміром ремонтної кампанії "ДТЕК Енерго" на 2021 рік і загрожує її проведення.

Читайте також: "Нафтогаз" на квітень залишить ціну газу для населення без змін - Коболєв

Раніше повідомлялося, що ПАТ "НЕК" Укренерго "за підсумками попереднього року отримало чистий збиток у розмірі 27,5 млрд грн, свідчить зведений звіт про виконання фінплану компанії, повідомляє Марлін.

Відзначається, що у 2019 році "Укренерго" отримало 1,6 млрд грн чистого прибутку, а в 2018 році прибуток склав 2,6 млрд грн.

Також повідомлялося, що в першому кварталі 2021 року обсяги транспортування газу з ЄС в Україну склали 476 млн куб. м.

Поставки на 83% менше, ніж за аналогічний період 2020 року, повідомляє пресслужба "Оператор ГТС України" на відомчому сайті.

З Польщі в Україну було транспортовано 0,2 млн куб. м, зі Словаччини - 65 млн куб. м, з Угорщини - 410,4 млн куб. м. Віртуальним реверсом завезено 86% обсягів газу.