UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДТЕК Ахметова виставив на аукціонах електроенергію в два рази дорожче за максимальні обмеження

Наразі покупці проігнорували пропозиції ДТЕК.   

Ситуація на ринку електроенергетики ускладнюється. На поточному тижні, 3 та 4 листопада, на майданчику Української енергетичної біржі (УЕБ) генерація енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова провела аукціони з продажу електроенергії за двосторонніми договорами з початковими цінами 8755 та 9770 грн/МВт-г відповідно. Про це пише видання «Бізнес Цензер».

Покупці проігнорували пропозиції та жодного лота не купили.

Однак нагадаємо, що максимальне обмеження ціни на Ринку на добу наперед (РДН) сьогодні складає 4000 грн/МВт-г. Хоча, для полегшення життя ДТЕК, Окружний адміністративний суд Києва місяць тому скасував постанови НКРЕКП, якими визначалася верхня межа ціни. Мова йде про так звані прайс-кепи, тобто обмеження верхньої межі ціни, які запровадив Регулятор з 1 липня 2019 року для стримання скачків цін і збереження ринку від можливих цінових шоків.

Щодо аукціонів, то у доступі бюлетені УЕБ від 3 листопада та 4 листопада.

Так, 3 листопада компанії ДТЕК Дніпроенерго, ДТЕК Східенерго і ДТЕК Західенерго виставили на продаж 1,73 млн МВт-г електроенергії базового навантаження строком поставки з 1 січня по 31 березня 2022 року.

При тому, ціна в Об'єднаній енергосистемі України (ОЕС) склала 8755 грн/МВт-г, 8745 грн/МВт-г і 4345 грн/МВт-г. Ціна в Бурштинському енергоострові (БуОс), в якому працює ДТЕ Західенерго, склала 4450 грн/МВт-г.

4 листопада ДТЕК Дінпроенерго виставило 276 тис. МВт-г електроенергії базового навантаження зі строком поставки в листопаді поточного року за ціною 9770 грн/Мвт-г.

Читайте також: З Білорусі не було імпортовано жодного кіловату електроенергії — міністр енергетики

Нагадаємо, що сьогодні прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд не отримував від Ради національної безпеки та оборони доручення щодо створення графіка віялових відключень електроенергії в Україні.

Також міністр енергетики Герман Галущенко під час години запитань до уряду у ВР заявив, що жодного кіловату імпорту електроенергії в Україну не надійшло. Мабуть він забув, що днями імпорт із Білорусі таки був. 2 листопада Білорусь поставила електроенергію до енергосистеми України потужністю 500 МВт. Про це стало відомо із повідомлення Міністерства енергетики Республіки Білорусь.

Джерела   DT.UA   підтвердили, що електроенергію було надано Україні, через одночасний аварійний ремонт одразу трьох енергоблоків ДПЕК, який можна розцінювати як своєрідний спосіб компанії заощадити вугілля в умовах дефіциту. Нагадаємо, станом на кінець жовтня на складах українських ТЕС та ТЕЦ накопиченого вугілля було вчетверо менше від планової кількості.   Вартість поставленої з Білорусі електроенергії склала 80 доларів за МВт-годину, тобто на 30% дешевше, ніж дійсна ринкова ціна на внутрішньому українському ринку.

В "Укренерго" повідомили, що   Окружний адміністративний суд Києва скасував заборону щодо аукціонів на імпорт електроенергії   з Білорусі та РФ у листопаді. Тим самим суд скасував попереднє рішення суду за позовом "ДТЕК Західенерго", яким було заблоковано аукціони.