UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДТЕК Ахметова реалізує Західній Україні електроенергію на 75% дорожче від цін у Словаччині

Ціни на ресурс на Бурштинському енергоострові вищі, ніж на решті території України.

У лютому місяці вартість електроенергії на "ринку на добу вперед" (РСН) в об'єднаній енергосистемі України знизилася на 12,4%, при цьому темпи зменшення ціни на Бурштинському енергоострові були в п'ять разів нижче - 2,4%. Про це стало відомо зі звіту ДП "Оператор ринку", передають "Наші гроші".

По ОЕС України середньозважена ціна у минулому місяці склала 1 232,08 грн/МВт.ч. За Бурштинському острову ціна була на чверть вище і становила 1 678,72 грн/МВт.ч.

Зі звіту "Оператора ринку" також стало відомо, що ціни на електроенергію в Україні залишаються вище цін у сусідніх країнах.

На Бурштинському енергоострові ціна електроенергії в порівнянні зі Словаччиною дорожче на 75%, в ОЕС ця різниця вдвічі менше.

У лютому ближче всього до України серед країн-сусідів ціна на е/е була в Румунії. В ОЕС вона була дорожчою на 8%, на Бурштинському острові - на 33%.

Нагадаємо, що Бурштинський енергоострів синхронізований з енергосистемою Європи, електроенергію з нього також отримують споживачі Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей.

Бурштинська ТЕС разом з Добротвірської ТЕС були замішані у схемі, коли спочатку дорого продавали свою електроенергію "Енергоринку", а потім дешево викуповували її назад за ціною оптового ринку для цілей продажу за кордон.

Раніше президент України Володимир Зеленський поставив перед міністерством енергетики завдання мінімізувати імпорт вугілля та електроенергії і подбати про реалізації української продукції на вітчизняному ринку.