UA / RU
Підтримати ZN.ua

ДПС: Нові акцизи не збагатять бюджет, але вбережуть українців від паління та алкоголізму

Підписаний президентом закон про нові ставки акцизного податку та деякі збори дасть змогу додатково залучити до бюджету більше 1,3 млрд грн, кажуть у ДПСУ.

Про це йдеться в офіційному висновку Державної податкової служби (ДПС) України щодо закону №4235-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів».

За розрахунками податківців, переважна частина (близько 1 млрд грн) додаткових надходжень буде зібрано у вигляді акцизу з імпортерів та виробників лікеро-горілчаних та тютюнових виробів, нафтопродуктів, скрапленого газу, а також власників окремих видів автотранспорту.

Водночас, запровадження нових ставок дозволить знизити споживання українцями алкоголю та тютюну – аналітики ДПС прогнозують зменшення поставок цієї продукції на внутрішній ринок.

Об’єднання всіх платежів, що стягувалися з видобувачів корисних копалин, в єдиний збір – плату за користування надрами, на думку фахівців ДПС, дозволить спростити процедури адміністрування. Проте значного зростання цього збору не передбачається: за підсумками 2011 року сплачено 2,64 млрд грн, а у 2012-му ця сума збільшиться на 198,5 млн грн (6,6%).

Індексація ставок збору за використання води дасть державі додатково 98,2 млн грн.

Найменше принесе перегляд збору за спеціальне користування лісовими ресурсами – тільки 19,3 млн грн додаткових надходжень.

В цілому, вважають експерти з податкової, введення в дію цього закону державну скарбницю суттєво не збагатить, але «дозволить забезпечити відповідність розмірів ставок податків і зборів інфляційним процесам».