UA / RU
Підтримати ZN.ua

Довідку про нерухомість з інформацією із чотирьох основних реєстрів тепер можна отримати за кілька секунд в "Дії"

Загалом таку довідку оформлюють понад мільйон людей на рік. Вона необхідна для перевірки права на житло чи земельну ділянку, власників та співвласників, наявності майна в реєстрах.

На порталі державних послуг "Дія" відтепер можна лише за кілька секунд отримати довідку про нерухомість з інформацією із чотирьох основних реєстрів. Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації.

"Довідка містить усю інформацію про нерухоме майно із чотирьох основних реєстрів: Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, Реєстр прав власності на нерухоме майно, Державний реєстр іпотек, Єдиний реєстр заборон відчуження об’єктів нерухомого майна щодо об’єкта нерухомого майна. Мінцифра спростила та оптимізувала її отримання", - зазначають в міністерстві.

Так, відтепер запит для отримання довідки опрацьовується протягом 3–5 секунд. А готова довідка доступна в розділі "Замовлені документи".

Тепер для отримання такої довідки на порталі працює безоплатний попередній пошук за 5 критеріями. Завдяки цьому люди не замовлятимуть довідку випадковим чином, з інформацією, яка не потрібна.

Також розширено кількість параметрів, за якими можна здійснити пошук.

Як зазначають в Мінцифри, загалом таку довідку оформлюють понад мільйон людей на рік. Вона необхідна для перевірки права на житло чи земельну ділянку, власників та співвласників, наявності майна в реєстрах.

Читайте також: Кабмін змінив процедуру реєстрації нерухомості: запроваджується верифікація покупця та фіксація ціни

Раніше на порталі "Дія" можна було скористатися послугою, що забезпечувала безоплатний попередній пошук інформації про нерухомість за двома критеріями — даними фізичної особи та даними юридичної особи. 

Нагадаємо, онлайн-реєстр власників нерухомого майна в Україні відкрили в жовтня 2015 року.

Сервіс пересилання документів від оцінщика до Єдиної бази Фонду держмайна нині приносить пов'язаним приватним компаніям більше 1 млн грн на день, або близько 600 млн грн на рік. Читайте про це в матеріалі народного депутата України Павла Фролова для DT.UA "Як повернути глузд у продажі нерухомості та вдосконалити оцінку майна"