UA / RU
Підтримати ZN.ua

Довідки про сплату утилізаційного податку поки що будуть тимчасовими

При ввезенні авто в Україну поки що будуть видавати тимчасові довідки про утилізаційний податок: з-за того, що Кабмін ще не затвердив стандартну форму документа (хоча закон набув чинності ще 1 вересня), автовласникам доведеться отримувати на митниці тимчасові довідки, які потім доведеться обміняти в Міндоходів на вже "узаконені".

Міністерство доходів і зборів України рекомендує митницям видавати тимчасові довідки про сплату або звільнення від сплати екологічного ("утилізаційного") податку за транспортні засоби.

Про це повідомили в прес-службі Міндоходів у п'ятницю, 13 вересня 2013 року.

За інформацією відомства, на сьогоднішній день форма довідок, які є документами суворої звітності, ще не затверджена Кабміном. Але в Міндоходів вже розробили відповідний проект рішення уряду про їх затвердження (нагадаємо, що закон про сплату податку на утилізацію набув чинності ще два тижні тому, 1 вересня).

Для того, щоб уникнути напруженості із-за ситуації, що склалася серед тих, хто з 1 вересня ввозить авто на територію України, Міндоходів видало митникам рознарядку видавати тимчасові довідки, які потім потрібно буде обміняти на постійні.

"Разом з тим, у зв'язку з тривалістю терміну виготовлення бланків суворої звітності та з метою недопущення затримок у реєстрації транспортних засобів та напруги серед осіб, які ввезли їх на митну територію України, Міністерство рекомендує митницям Міндоходів видавати тимчасові довідки за формою, оприлюдненій на офіційному сайті з застосуванням в якості номера довідки номера митної декларації, а також інформувати зазначених осіб, довідки будуть замінені в місячний термін після оприлюднення Міністерством інформації про початок обміну", - сказано в повідомленні відомства.

- Введення утилізаційного збору спровокувала рекордний ріст продажів автомобілів

Нагадаємо, що з 1 вересня 2013 року набули чинності зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом України від 04.07.2013 №422 - VII "ПРО внесення змін у Податковий кодекс України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів і удосконалення деяких податкових норм" .

Також Податковим кодексом встановлено, що у разі пропуску транспортного засобу (кузова) або партії транспортних засобів (кузовів) на митну територію України контролюючий орган оформляє і видає на кожний транспортний засіб особі, яка ввозить на митну територію України такий транспортний засіб, довідку про сплату або про звільнення від сплати податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів для подальшої передачі її майбутньому власнику транспортного засобу.

Форма довідки про сплату податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та форма довідки про звільнення від сплати цього податку встановлюється Кабінетом Міністрів України і є документами суворої звітності. !zn

Читайте також:

З 1 вересня в Україні починає діяти податок на утилізацію автомобілів

Янукович доручив узгодити правила утилізації авто в Україні з вимогами СОТ

Мінекології запропонувало зробити утилізаційний податок однаковим для всіх автомобілів