UA / RU
Підтримати ZN.ua

Доступ до землі під час війни: все, що потрібно знати про процедуру передачі

Мінагрополітики відповіло на найактуальніші питання.

Експерти програми USAID з аграрного та сільського розвитку підготували відповіді на найпоширеніші питання щодо земельних відносин під час воєнного стану. З відповідями на найактуальніші питання можна ознайомитись на сайті Мінагрополітики.

У міністерстві уточнили, що процедура передачі земель за умов воєнного стану відбувається відповідно до норм закону № 2145-IX.

Питання-відповіді:

- Хто формує договір оренди земельної ділянки товарної с/г виробництва: орган місцевого самоврядування чи районна військова адміністрація? Це Word-документ чи програма з наступним накладенням електронного підпису?

Договір формують його сторони. Так, це може бути Word-файл, який підписуватимуть кваліфікованими електронними підписами орендар та орендодавець.

- Як розробляти техдокументацію на неінвентаризовані земельні ділянки: хто буде замовником, чи може ТГ бути замовником?

Формування ділянки для передачі його в оренду здійснюється на підставі техдокументації із землеустрою щодо інвентаризації земель, яку розробляють за рішенням органу, уповноваженого передавати ділянку в оренду, та затверджує такий орган.

- Якою є процедура передачі ділянок, у яких цільове призначення земель запасу? Чи можна передавати їх для ведення товарного с/г виробництва без розробки техдокументації?

Землям запасу с/г призначення надають окремий код цільового призначення.

При передачі такої ділянки в оренду для ведення товарного с/г виробництва необхідно надати ділянці новий код цільового призначення.

Водночас, при зміні цільового призначення потрібно вносити відомості до Державного земельного кадастру, який поки що не працює.

Отже, передача ділянки, що знаходиться в запасі, буде можливою після відновлення роботи кадастру.

- Яка процедура накладання електронного підпису сторонами?

Відповідно до закону № 2145-IX договір оренди ділянки укладають лише в електронній формі. Електронний документ (файл) договору засвідчують кваліфікованими електронними підписами орендаря та орендодавця.

- Які особливості передачі за умов воєнного стану у найм для ведення товарного с/г виробництва ділянок, власники яких померли?

Місцева рада зможе розпоряджатися такими земельними ділянками після їхнього визнання затьмареною спадщиною.

Якщо селищна рада не може провести сесію через відсутність кворуму, чи можливо передати в оренду земельну ділянку без рішення про передачу?

Відповідно до ст. 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" рішення ради приймається на його пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради.

З іншими питаннями та відповідями можна ознайомитись за посиланням, зазначеним вище.

Читайте також: СБУ викрила злочинні махінації з землями Міноборони

Раніше повідомлялося, що Україна зможе розширити перелік товарів, які можна постачати за кордон. Це пов'язано з тим, що країни ЄС та Великобританія скасували квоти на українську продукцію. Насамперед, це стосується сільськогосподарської переробки, продовольчих товарів. Про це розповів голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Як писало DT.UA , ніхто поки не знає точно, скільки гектарів в Україні буде засіяно. Невідомо, скільки полів «доживуть» до жнив, що вдасться обмолотити… Проте локальний аграрний простір уже багатий на оцінки майбутнього врожаю зерна... Розкладка виглядає так: очікується від 62 до 70 млн тонн урожаю зернових та олійних, з них пшениці — 18–19 млн. Тобто вистачить і собі хліба напекти та ще й людям іноземним продати.