UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога ВПО за минулий період: хто має право на неї

Це передбачено відповідною постановою Кабміну.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців виїхали в більш безпечні регіони та стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Вони можуть розраховувати на грошову допомогу від держави.

Читайте також: Стаціонарний догляд для ВПО: хто і як може його отримати

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, хто з внутрішніх переселенців може отримати виплату за минулий період.

Однією з найважливіших змін, передбачених постановою Кабміну від 30.08.2024 р. №989, є можливість отримання виплат ВПО за період з 1 березня 2024 р. у разі, якщо люди мали на неї право, але з технічних причин не отримали такого продовження.

Отож, відповідно до абз. 7 п.13-1 Порядку надання допомоги на проживання ВПО, якщо за результатами опрацювання особових справ отримувачів допомоги виявлено, що особі не було продовжено виплату допомоги автоматично із застосуванням засобів Єдиної інформаційної системи соціальної сфери і така особа не отримала допомогу, але мала на неї право, допомога надається їй за період, протягом якого на неї поширювалося таке право, але не раніше ніж з 1 березня 2024 року.

Простіше кажучи, якщо ВПО мала право на автоматичне продовження виплат, але з технічних причин цього не відбулося, така особа має право на отримання допомоги за минулий період - з 1 березня 2024 р. Отже, відтепер ВПО мають право на отримання «заборгованості», що утворилася не з їх вини.

Право на автоматичне продовження виплат мають:

Нагадаємо, що зміниться для внутрішньо переміщених осіб восени. У вересні виплати автоматично без додатково звернення продовжили найбільш вразливим категоріям переселенців.