UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога ВПО: кому потрібно особисто звернутися за продовженням виплати

Це стосується деяких категорій осіб.

У кінці січня Кабмін ухвалив рішення автоматично продовжити виплати для всіх внутрішньо переміщених осіб до 1 березня 2024 року. Також деяким категоріям осіб допомогу на проживання автоматично продовжать на 6 місяців.

Читайте також: Менше одного відсотка ВПО отримали тимчасове житло від держави – депутат

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, що існують категорії переселенців для кого продовження виплат ще на шість місяців також можливе, однак слід звернутися до органів соціального захисту населення із заявою.

За способом продовження виплат ВПО вони поділяються на ти , кому виплати продовжать за заявою, поданою у власних інтересах (виплати «на себе») та тих, кому виплати продовжать на сімʼю за заявою одного з членів сімʼї.

Що стосується першої категорії, то відповідно до положень п. 13-4 Порядку надання допомоги на проживання ВПО в редакції, яка набере чинності 1 березня, на виплату допомоги на другий шестимісячний період на підставі подання заяви на призначення допомоги, мають право окремі категорії переселенців.

Наприклад, це може бути малолітня дитина, тобто дитина до 14 р., яка прибула без супроводу законного представника.

Заяву в інтересах дитини може подати:

Також за подати заяву на продовження виплат може:

За результатами задоволення заяви однієї із вище вказаних категорій осіб допомогу буде продовжено безпосередньо заявнику. Члени їх сімей матимуть право на продовження виплат на загальних підставах і заяву доведеться подавати окремо.

Продовження виплат за вказаними вище підставами мають право всі ВПО, тобто:

Водночас продовжує діяти липневе правило про відповідність «майновим» критеріям (про придбання авто, іноземної валюти, житла, депозитів і тд).

Нагадаємо, юристи відповіли на п’ять найпоширеніших запитань стосовно цих виплат для внутрішньо переміщених осіб.