UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога ВПО: юристи спростували п’ять розповсюджених міфів

Існує багато чуток стосовно отримання виплати переселенцям.

Війна, яку розпочала Росія, змусила багатьох українців виїхати в більш безпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами. Вони мають право на допомогу від держави, якщо відповідають певним критеріям.

Читайте також: Ідентифікація пенсіонерів ВПО: як часто її треба проходити

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» спростували найпопулярніші міфи стосовно допомоги ВПО  та відповідного статусу.

Людина набуває статусу внутрішньо переміщеної автоматично

Це міф. Для цього слід звернутися за оформленням довідки ВПО (онлайн у «Дії» або через орган соціального захисту населення, ЦНАП тощо).

Людина стає внутрішньо переміщеною у разі будь-якого переміщення територією Україні.

Це також міф. Важливо памʼятати, що не будь-яке переміщення є таким, що надає право на довідку ВПО.

З 1 серпня 2023 р. право на довідку ВПО мають:

Простими словами, має бути особлива підстава для переміщення. Наприклад, перемістившись із Кіровоградської області до Львівської особа не буде вважатися ВПО (окрім випадку, коли має місце руйнування житла) та не зможе отримати одноіменну довідку.

Переміщення за кордон із небезпечного регіону та/або за умови руйнування житла дозволяє отримати довідку ВПО і претендувати на допомогу ВПО в Україні

Це також міф. Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Із самого визначення «внутрішньо переміщена особа» слідує, що це поняття стосується виключно людей, що знаходяться на території України, тобто переміщуються в межах нашої держави.

У разі виїзду за кордон такі особи вже не є внутрішньо переміщеними. Їх статус буде регулювати законодавство країни перебування та найчастіше матиме назву «тимчасовий захист».

Людина, яка мала довідку ВПО, залишається ВПО у разі виїзду за кордон

Відповідно до чинного законодавства довідка скасовується у разі, але не виключно:

Чи можна вимушений виїзд шукачів тимчасового захисту вважати виїздом на постійне місце проживання - це дискусійне питання. У той же час, довідка однозначно підлягає скасуванню на підставі інформації про відсутність особи за місцем обліку як ВПО понад 60 днів.

Отож, якщо особа має довідку ВПО і не отримуєте виплати, то у разі виїзду за кордон на строк понад 60 днів, довідку ВПО рекомендовано скасувати (це можливо зробити онлайн у «Дії»). Якщо особа не скасує довідку самостійно, довідка буде скасована органом соц. захисту у разі виявлення, що особа не проживаєте за місцем обліку як ВПО.

Людина, яка мала довідку ВПО, отримувала виплати ВПО, має право надалі отримувати виплати у разі виїзду за кордон

Якщо особа перебуває за кордоном більш як 30 календарних днів підряд чи більш як 60 календарних днів сукупно протягом 6 місяців отримання допомоги, вона зобов’язана повідомити про це орган соціального захисту населення, у якому перебуває на обліку, оскільки такий факт є підставою для припинення виплат.

Якщо людина не повідомить про такий факт, то виплати будуть припинені органом органом соціального захисту населення. Якщо ж буде встановлено, що людина отримувала виплати за періоди, коли вже не мала на них права, то органом соціального захисту населення буде пред’явлена вимога про повернення коштів.

Нагадаємо, хто з переселенців буде отримувати допомогу ВПО з 1 серпня.