UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога ВПО, які досягли 60 років: чи можуть продовжити виплату ще на 6 місяців

Це стосується не всіх.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців були змушені виїхати в більш безпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами. Вони мають право на грошову допомогу від держави.

Читайте також: Допомога ВПО за минулий період: хто має право на неї

З кінця серпня виплату внутрішнім переселенцям продовжили ще на півроку. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, чи продовжать виплачувати допомогу внутрішнім переселенцям, яким виповнилося 60 років.

Відповідно до абз. 4 п.13-4 Порядку виплата допомоги призначається на другий шестимісячний період на підставі подання заяви на призначення допомоги, зокрема, особам, які втратили працездатність, у тому числі особам, що досягли 60-річного віку, але не мають права на пенсійну виплату та/або отримують державну соціальну допомогу відповідно до законодавства.

Але така можливість не є безумовною. Аби отримати продовження допомоги, потрібно:

Для продовження виплат не береться до уваги:

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» неодноразово стикалися з ситуаціями, коли внутрішньо переміщеним особам, які досягли пенсійного віку (60 р. відповідно до ст. 26 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»), але через недостатність страхового стажу не мали права на пенсію, органи соцзахисту відмовляли в продовженні виплат або ж відправляли в Центр зайнятості. Вони наполягали на тому, що досягнення пенсійного віку (60 р.), вже саме по собі повинно сприйматися як факт втрати працездатності по віку без прив'язки до призначення пенсії. Зараз же, це прямо закріпили у Порядку.

На аналогічних підставах мають право на продовження виплат також:

Допомогу ВПО також можуть отримати особи, житло яких було пошкоджене чи знищене. Нагадаємо, що змінилося для них.