UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога ВПО: чому переселенці не отримали виплати на початку місяця

Це питання зараз хвилює багатьох.

Через війну, яку розпочала Росія, багато українців були змушені виїхати в більш безпечні регіони і стати внутрішньо переміщеними особами. Вони можуть отримувати допомогу на проживання від держави, хоча з 1 вересня деякі переселенці втратять на неї право.

Читайте також: Перевірки місця проживання ВПО: які можуть бути підстави для їх проведення

В Telegram-каналі Міністерства соціальної політики пояснили, чому ВПО не отримують виплати на проживання з 5-го числа.

Там підкреслили, що затримки виплат немає. Річ у тім, що з серпня запроваджено два виплатних періоди (15 та 28 числа кожного місяця), замість трьох, як це було раніше (3, 13 та 23 числа).

Це означає, що Мінсоцполітики перераховує бюджетні кошти для виплати допомоги на проживання для ВПО після 15 і 28 числа щомісяця.

Відповідно, у серпні 2023 р. нарахування та виплата допомоги на проживання для ВПО переважній більшості внутрішньо переміщених осіб відбудеться після 15 серпня.

28 серпня відбудеться нарахування та виплата допомоги тим, кому вона призначена або донарахована вже після 15.08.23.

Там також нагадали, що 11 липня уряд прийняв постанову «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб», яка вносить зміни до порядку призначення виплат на проживання для ВПО. Основні зміни в порядку призначення виплат спрямовані на фокусуванні підтримки на  найбільш незахищених громадян і родин, що перебувають у скруті.

За словами віцепрем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, в Україні понад мільйон осіб - двічі переселенці, які були змушені в 2014 році виїхати з території ОРДЛО та Криму, а після 24 лютого 2022-го – знову були вимушені покинути свої домівки й переміститися в інші регіони. Також в Україні приблизно 4,8 мільйона зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. Незареєстрованих – приблизно ще 2 мільйони.