UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога ВПО: чи можуть призначити її особі, яка не працює

Пояснення дали юристи.

Війна, яку розпочала Росія, змусила багатьох українців виїхати в більш безпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами. Вони мають право на грошову допомогу від держави. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, чи можуть призначити її вперше особі, яка не працює.

Читайте також: Воєнний стан: чи мобілізують правоохоронців на пенсії

Вони зазначили, що в першу чергу потрібно отримати статус ВПО.

Для того, щоб отримати довідку ВПО має виконуватися одна із умов:

Юристи нагадали, що отримання довідки ВПО і допомоги на проживання ВПО - це не тотожні поняття. Простими словами, на довідку ВПО мають право більша кількість людей, аніж на виплати.

Для того аби мати право на виплати, ВПО повинна відповідати майновим критеріям, передбаченим п.7 та 7-1 Порядку надання допомоги на проживання ВПО (наприклад, не мати депозитів на суму більше 100 тис. грн.)

Окрім того, непрацююча ВПО працездатного віку протягом трьох місяців з дня призначення допомоги повинна сприяти своїй зайнятості.

Це означає, що протягом перших трьох місяців отримання допомоги ВПО повинна:

Тобто, якщо людина не працює на момент подання заяви про призначення виплат вперше, це не буде підставою для відмови у призначенні допомоги, проте протягом перших трьох місяців отримання допомоги слід сприяти своїй зайнятості.

Нагадаємо, чи можна оформити допомогу ВПО тільки на дітей, якщо дорослі члени сім'ї не відповідають критеріям, встановленим для продовження виплат.