UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога ВПО: чи має право на продовження виплат вагітна жінка

Деяким категоріям громадян виплати продовжать з 1 березня.

 У січні Кабінет міністрів ухвалив рішення автоматично продовжити виплати для всіх внутрішньо переміщених осіб до 1 березня 2024 року. Також деяким категоріям осіб допомогу на проживання продовжать на 6 місяців.

Читайте також: Допомога ВПО: кому треба обов'язково подати заяву для продовження виплат

Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, чи продовжать виплати з 1 березня вагітній жінці.

Там пояснили, що відповідно до п. 13-4 Порядку надання допомоги на проживання ВПО в редакції, яка набере чинності 1 березня 2024 р., виплата допомоги призначається на другий шестимісячний період на підставі подання заяви на призначення допомоги, в тому числі, вагітній жінці після 30-го тижня вагітності (27-го тижня вагітності - для жінок, яких віднесено до I - IV категорій осіб, постраждалих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС), що підтверджується інформацією про номер запису в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я про сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність категорії "Вагітність та пологи" або довідкою лікувально-профілактичного закладу встановленого зразка.

Умови, які повинні бути виконані:

Члени сім'ї вагітної жінки матимуть право на продовження виплат на загальних підставах, заяву їм доведеться подавати окремо.

Чи буде зменшено виплати на проживання для вимушених переселенців? Чи має Кабмін план і прогноз щодо їхньої роботи, житла та фінансової підтримки? Чи зробила влада висновки після провалу держполітики допомоги ВПО в першу фазу війни 2014-го, коли більшість українців, які виїхали з Луганської та Донецької областей, змушені були повернутися назад? Наскільки реалістичними й обґрунтованими на тлі того, що відбувається, є заклики президента Зеленського до українців, які після 24 лютого 2022 року перемістилися за кордон, повернутися додому? Відповіді на ці питання читайте в інтерв’ю Віктора Конева з першою заступницею міністра соціальної політики Дар’єю Марчак на ZN.UA.