UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога від США: Мінфін підписав угоду про надходження на мільярди доларів

Бюджет України скоро може отримати додатково $3,9 мільярда. 

Найближчим часом держбюджет України отримає грант від США на майже $3,9 млрд. Таку угоди підписали міністр фінансів Сергій Марченко та Регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) Боб Сом. Про це йдеться у повідомленні Мінфіну.

Відповідно до повідомлення, кошти буде направлено на виплати заробітної плати вчителям, співробітникам служб швидкого реагування (ДСНС), працівникам державних органів, а також на виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам, малозабезпеченим сім’ям та особам з інвалідністю.

Як уточнили у Мінфіні, це – перший транш прямої бюджетної підтримки від США у 2024 році. Загалом планується, що впродовж року фінансова допомога від країни буде $7,8 млрд.

Кошти надійдуть через проєкт "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" (PEACE in Ukraine), який є основним фінансовим інструментом Світового банку для допомоги Україні.

Починаючи з червня 2022 року через проєкт PEACE in Ukraine до держбюджету вже надійшло  понад $25 млрд. Угода, про яку вказано в повідомленні, збільшить обсяг бюджетної підтримки в межах проєкту до майже $30 млрд, з яких понад 80% – кошти від США.

Читайте також: В середньому на одного депутата Верховної Ради працює 15 помічників: скільки з них працює без зарплати з бюджету

Нагадаємо, бюджету України бракує грошей. Кабмін планує збільшити податки, однак ця ініціатива стикається з критику. Так, 31 липня відбулася зустріч Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану при президентові України з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком та представниками уряду, де обговорювали законопроект №11416, який передбачає підвищення податків. Бізнесмени висловили стурбованість і заявили про те, що не погоджуються з такою ініціативою уряду.