UA / RU
Підтримати ZN.ua

Долари та євро від партнерів: допомога Україні перевищила трильйон гривень

Однак за час війни НБУ довелося надрукувати чимало гривень.

Фінансування дефіциту держбюджету України з початку повномасштабної війни за рахунок зовнішніх джерел перевищило один трильйон гривень. Такі дані оприлюднив член Комітету Верховної ради з питань фінансів податкової та митної політики Ярослава Железняка в Telegram.

"Станом на зараз з початку повномасштабної війни (24 лютого - 21 грудня) Україна залучила більше 1 трильйона зовнішнього фінансування бюджету: кредитів та грантів. Точна сума 1 032 млрд гривень", - написав він.

Нагадаємо, загальна сума видатків держбюджету України на поточний рік встановлена на рівні 3,037 трильйона гривень, доходів - 1,553 трильйона гривень. Більша частина дефіциту покривається за рахунок "друку" гривні Нацбанком (330 млрд гривень), запозичень та грантів.

Читайте також: Данія надасть Україні новий пакет фінансової допомоги — Міноборони

Україна отримала безпрецедентну фіндопомогу від союзників. Утім, ми маємо розуміти, що наших потреб вона все одно повністю не покриває, а обіцяні партнерами ресурси вичерпуються. Економіст Центру економічної стратегії Максим Самойлюк у тексті «Союзники на мільярди доларів» проаналізував, скільки вже отримала грошей Україна та скільки ще повинна отримати, аби наблизити перемогу.