UA / RU
Підтримати ZN.ua

Допомога багатодітним: до якого віку дитини її виплачують

Багатодітною вважається родина, в якій троє та більше дітей.  

Незважаючи на війну та складну економічну ситуацію, українці з найбільш вразливих категорій населення продовжують отримувати соціальні виплати. Експерти «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, до якого віку дітей багатодітним сім’ям будуть виплачувати допомогу.

Читайте також: Посвідчення багатодітної сім'ї: як можна продовжити його дію

Відповідно до Закону України «Про охорону дитинства» багатодітною є сімʼя, в якій подружжя:

До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною або дуальною формою навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, після досягнення ними 18 років, але не довше, ніж до закінчення закладу освіти або досягнення 23 років

Допомога призначається на третю і кожну наступну дитину з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною шести років включно.

Наразі розмір допомоги складає 2100 гривень.

Тобто, багатодітній сімʼї з чотирма дітьми 15, 10, 7 і 3 роки наразі допомога буде виплачуватися лише на 3-річну дитину до досягнення нею 6 років. Для прикладу, якщо дитині виповнюється 6 років 16 квітня, то допомога багатодітній родині за квітень місяць ще має надійти. Виплати будуть припинені з 1 травня.

Якщо ж у сім’ї одночасно народилося двоє і більше дітей, внаслідок чого сім’я набула статусу багатодітної, виплата допомоги здійснюється на кожну таку дитину.

Наприклад, якщо сім'я виховувала 5-річну дитину і в них народилася двійня, така сім'я отримуватиме допомогу у розмірі 4200 грн (на кожного з новонароджених дітей до досягнення).

Які документи потрібні для призначення допомоги

За вибором заявника (за місцем фактичного проживання або зареєстрованого (задекларованого)) можна звернутися для призначення допомоги:

Перевірка відомостей щодо неотримання допомоги здійснюється органами соціального захисту населення з використанням інформаційних систем – особу не можуть зобов'язати подати довідки чи інші документи про те, що допомога не призначалася вам в іншому органі соцзахисту.  Рішення про призначення допомоги приймається протягом 10 днів з дня подання заяви з усіма необхідними документами.

Деякі соціальні виплати цього року було продовжено автоматично, але деяким категоріям громадян треба звертатися до органів соцзахисту. Нагадаємо, кому слід звернутися за їх продовженням.