UA / RU
Підтримати ZN.ua

Доплати до пенсії: скільки може отримати багатодітна матір

Такі жінки також мають право на дострокову пенсію.

Попри війну в Україні цього року була проведена індексація пенсії. Пізніше зробили перерахунок працюючим пенсіонерам, а також держслужбовцям і науковцям. Деякі категорії українців мають право на надбавки та доплати до пенсії. Серед них і багатодітні матері.

Читайте також: Доплата до пенсії у серпні: кому треба звернутися за отриманням

Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін розповів, на яку доплату вони можуть розраховувати, пише «На пенсії».

Він пояснив, що жінки, які народили п’ятьох і більше дітей, мають право на пенсію за особливі заслуги перед Україною. Така пенсія виплачується у вигляді надбавки до основної пенсії.

Зокрема, жінки, які народили шістьох дітей, мають право на доплату до пенсії в розмірі 36% прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб (2093 гривні). На сьогодні це становить 753,48 гривні.

Також такі жінки можуть вийти на пенсію достроково. Матері, які народили п’ятьох і більше дітей, мають право на пенсію при досягненні 50 років і за наявності 15 років стажу.

Деякі категорії громадян мають право на пенсію за вислугу років. Нагадаємо, які умови призначення її для працівників сфери охорони здоров’я.