UA / RU
Підтримати ZN.ua

Доплати до пенсії: який розмір надбавки за вік

Її розмір може поступово збільшуватися.

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. Також українські пенсіонери мають право на надбавки та доплати до пенсії. Серед них і доплата за вік.

Читайте також: Доплата до пенсії: хто з пенсіонерів може додатково отримувати близько 1000 грн

Видання NV нагадало, який розмір цих доплат встановлено в України. Надбавку нарахують пенсіонерам, яким протягом місяця виповниться 70, 75 і 80 років.

Така щомісячна виплата встановлюється пенсіонерам, незалежно від виду пенсії, закону, згідно з яким призначена пенсія, тривалості страхового стажу та факту роботи.

Водночас вона надається за умови, що після її встановлення щомісячний розмір пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, суми індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій не досягає розміру середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії за 2020 рік, — 10 340,35 грн (постанова Кабінету Міністрів України від 24.02.2023 № 168 Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році).

Надбавка виплачується у таких розмірах:

Нагадаємо, у квітні цього року на частину українських пенсіонерів очікує додаткове збільшення та автоматичний перерахунок пенсій. Його проведуть для громадян України, які старше 65 років та мають повний страховий стаж, а також пенсіонерам, які працюють.