UA / RU
Підтримати ZN.ua

Доплата за вік: коли її зможе отримати пенсіонер, якому виповнилося 70 років

Розмір надбавки залежить від віку людини.

Українці, які досягли 70 років або більше, можуть отримати щомісячну доплату до пенсії. Її розмір залежить від віку людини. Так, пенсіонери, які досягли 70 років, можуть щомісячно отримувати 300 гривень, від 75 до 80 років – 456 гривень, а для пенсіонерів старше  80 років – 579 гривень.

Читайте також: Пенсійний вік: коли в Україні можна вийти на пенсію у 2023 році

В Пенсійному фонді України пояснили, як швидко після досягнення 70 років, пенсіонер може отримати доплату до пенсії, пише «На пенсії».
 
Відомості на виплату пенсії на наступний місяць готуються заздалегідь – до початку виплатного періоду, який триває з 4 до 25 числа кожного місяця.

Відповідно щомісячно, перед початком нарахування, провадяться всі перерахунки пенсій на наступний виплатний період, зокрема у зв’язку із встановленням щомісячної доплати до пенсії у розмірі 300 грн. пенсіонерам, які досягли 70 років.

Наприклад, 6 квітня пенсіонеру виповнилося 70 років, пенсію він отримує 17 числа. У квітні він отримає пенсійну виплату з урахуванням компенсації, встановленої з дати досягнення 70 років, тобто у цьому випадку – з 6 квітня. Тобто перша виплата буде неповною, а вже у травні пенсіонер зможе отримати 300 гривень.

Як вплинула індексація на розміри пенсії, кому і як підвищили виплати, та хто може вийти на пенсію цього року, читайте в матеріалі Тетяни Кириленко «Пенсія-2023: кому саме, як і скільки» на ZN.UA.