UA / RU
Підтримати ZN.ua

Доплата за понаднормовий стаж: який її розмір

Деякі пенсіонери мають право на неї.

Кожного року в Україні збільшується кількість страхового стажу необхідного для виходу на пенсію за віком. У 2024 році потрібно накопичити не менше 31 року стажу, торік 2023 року потрібно було мати від 30 років. Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін розповів, яка доплата за понаднормовий стаж діє в Україні, пише «На пенсії».

Читайте також: Страховий стаж: чи зарахують його українцям, які працювали за кордоном

За його словами, за кожен рік стажу, відпрацьований чоловіками понад 25 років і жінками понад 20 років, пенсія збільшується на 1% від основного розміру пенсії, але не більше ніж на 1% від прожиткового мінімуму.

Це стосується тих, хто пішов на пенсію до жовтня 2011 року. Тим, хто пішов на пенсію пізніше, доплата за перероблені роки здійснюється за кожен рік, відпрацьований понад 35 років чоловіками і 30 років жінками.

Якщо у особи 30 років понаднормового стажу, а прожитковий мінімум зараз становить 2361 гривню, значить максимальний розмір доплати за стаж може складати до 708 гривень, за умови, що основний розмір пенсії вищий за мінімальний (2361 грн. х 30%) = 708 грн., тобто по 23,61 грн. за кожен перероблений рік).

Деякі українці  можуть отримати додаткові три роки страхового стажу. Це передбачено для тих, хто мав відповідні сімейні обставини. Нагадаємо, хто має право на додатковий стаж та які документи потрібні для його оформлення.