UA / RU
Підтримати ZN.ua

Доплата одиноким пенсіонерам: хто може отримати додаткові кошти

Для її отримання треба відповідати певним критеріям.

Попри війну та економічні труднощі, українці продовжують отримувати доплати і надбавки до пенсії. Деякі пенсіонери можуть щомісяця додатково отримувати 800 грн, пише «На пенсії».

Читайте також: Призначення пенсії: чи можна використати дані з нотаріально завіреної копії трудової книжки

Така доплата належить пенсіонерам, які досягли 80-річчя, проживають самостійно і залишилися без піклування з боку близьких. Розмір доплати 40% від прожиткового мінімуму особам, які втратили працездатність. 2023 року такий прожитковий мінімум становить 2093 гривні, тобто деякі пенсіонери можуть розраховувати на додаткові виплати у розмірі 837 гривень.

Хто з пенсіонерів може оформити доплату

Для отримання такої щомісячної надбавки до пенсії громадянам слід відповідати таким критеріям:

Якщо громадянину виплачують пенсію, наприклад, за інвалідністю, він не матиме права на такий вид доплати. Необхідність постійного стороннього догляду має бути підтверджена висновками лікарів та підтверджена документально. В іншому випадку таку доплату можуть просто не нарахувати. Окрім заяви, українці мають надати такий пакет документів:

Розмір пенсійної виплати залежить від різних факторів. Зокрема, від кількості страхового стажу. Нагадаємо, скільки українців отримує мінімальну пенсію.