UA / RU
Підтримати ZN.ua

Донецька влада спіймала «Нафтогаз» на ошуканстві - постачає неякісний газ

Контрольні вимірювання природного газу, що постачається на котельні Донецька, показали, що якість палива не відповідає заявленим параметрам.

Про це кореспонденту DT.UA повідомило проінформоване джерело. Так, за відомостями НАК «Нафтогаз України», щільність газу становить 0,72 кг на куб.м. Цей показник використовується при розрахунках обсягів споживаного палива і, відповідно, нарахуванні плати.

Однак, вимірювання, проведені на замовлення Донецької міськради, показали, що характеристики газу відрізняються від лабораторних даних НАКу.

У протоколі дослідження, текст якого має в своєму розпорядженні DT.UA, наголошується, що насправді щільність коливається в межах 0,68-0,72 кг на куб.м. («дельта» - 7,2%). Така «дельта» розрахункових параметрів призводить до того, що добова перевитрата газу в точці вимірювання становила 2102 куб.м.

«При зміні щільності на 7%, скоригований обсяг газу змінюється на 3,5%», - зазначають фахівці.

«У даний час параметри газу спускаються споживачеві місцевими управліннями газового господарства на основі лабораторних даних НАК «Нафтогаз України». Тобто контроль за якістю газу з боку споживача відсутній...Згідно з наведеними розрахунками, впровадження аналізатора щільності газу може дати економію до 3-х відсотків від загального споживання», - написали у своєму резюме експерти.

Співрозмовник DT.UA стверджує, що міська влада Донецька має намір скористатися рекомендаціями і встановити власне устаткування для вимірювання щільності й інших параметрів вхідного газу.