UA / RU
Підтримати ZN.ua

Домбровскіс пообіцяв Шмигалю продовження пільгового режим імпорту з України

Також Єврокомісія підпише з Україною угоду про приєднання до програми єдиного ринку.

Європейська комісія підпише у четвер з Україною угоду про приєднання до Програми єдиного ринку, повідомив виконавчий віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

"Цьогорічне призупинення всіх мит та заходів торговельного захисту на імпорт з України в ЄС діє до 5 червня цього року. Найближчим часом ми запропонуємо продовжити ці критично важливі для вашої економіки заходи", – сказав він на спільному засіданні уряду України та Єврокомісії у Києві.

Він зазначив, що Єврокомісія працює над оцінкою економічного впливу цих заходів, щоб краще пояснити це розширення державам-членам ЄС, особливо у чутливих галузях, де імпорт значно збільшився, наприклад, деяких сільськогосподарських продуктів.

"Ми були б вдячні, якби Україна продемонструвала позитивні зрушення у цьому напрямку, продемонструвала відкритість до держав-членів", – зазначив Домбровскіс.

Серед іншого він зазначив, що сторони обговорять можливість розпочати переговори на основі статті 29 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС щодо подальшої лібералізації двосторонньої торгівлі.

Читайте також: Зменшити здатність Росії обходити санкції — Зеленський назвав головне завдання наступного пакету обмежень

Нагадаємо, що регламент Європейського парламенту про тимчасові заходи щодо лібералізації торгівлі, яким український експорт на рік був звільнений від мит, набрав чинності 6 червня 2022 року. Мова йшла про мита для промислової продукції; призупинення застосування системи вхідних цін для фруктів та овочів та всіх тарифних квот для сільськогосподарської продукції, а також про зупинення антидемпінгових мит на імпорт товарів походженням з України та застосування глобальних захисних заходів щодо українських товарів.

Україна в свою чергу зобов’язалась дотримуватися європейських правил: походження товарів та відповідних процедур у рамках Угоди про асоціацію; утримання від будь-яких нових обмежень на імпорт із ЄС та інше.