UA / RU
Підтримати ZN.ua

Доходи на сім'ю в Україні: скільки українців можуть собі дозволити "хліб з маслом"

Більшість сімей в Україні заробляють менше 30 тис. грн на місяць. 

ZN.UA за допомоги Центру Разумкова опитало українців щодо їхнього матеріального становища. Виявилось, що лише трохи більше 5% респондентів щомісяця отримують більш як 30 тис. грн доходів на сім'ю. Про це йдеться у новій статті Юлії Самаєвої, редакторки економіки ZN.UA, - "Чверті працюючих грошей вистачає тільки на їжу. Дійсно, чому б не підвищити їм податки". 

Зокрема на запитання «Яким є середньомісячний рівень доходів вашої сім'ї?» 29,5% респондентів обрали варіант «До 8 тис. грн», 36,3% — «Від 8 до 18 тис. грн», 16% — «Від 18 до 30 тис. грн» і лише 5,4% щомісяця отримують більш як 30 тис. грн.

Відповіді є досить песимістичними, адже стосуються сімейного, тобто сукупного доходу.

"Можемо лише сподіватися, що ті 12,8%, які відмовилися відповідати на це запитання, насправді підпільні доларові мільйонери", - зазначає авторка. 

Велика частка (67,2%) тих, хто живе на суму до 8 тис. грн, — непрацюючі або за віком, або за станом здоров'я. Однак й працюючі респонденти заробляють не так багато: 43,6% із них обрали варіант «від 8 до 18 тис. грн», майже 22% можуть похизуватися доходами в діапазоні «від 18 до 30 тис. грн».

Щодо регіонального розрізу, то картина більш-менш однорідна. Хоча має місце високий рівень нерівності на сході. Тобто, за вищої, ніж загалом по Україні, кількості сімей, що мають середньомісячний дохід до 8 тис. грн (35% проти 29,5%), там же зафіксовано найбільший відсоток сімей із доходом у діапазоні від 18 до 30 тис. грн (20,3% проти загальноукраїнських 16%) і з доходом вище 30 тис. грн (8,3% проти 5,4% загалом в Україні).

З іншими матеріалами Юлії Самаєвої, редакторки економіки ZN.UA, можна ознайомитися за посиланням.