UA / RU
Підтримати ZN.ua

Доходи бюджету-2023: фіскали провалили плановий збір грошей з бізнесу

Митні органи відхилилися від планових показників зборів доходів до бюджету, а податкова перевищила показники. 

Державна митна служба виконала річний план зі збору платежів на 93,9 % (-25,7 млрд гривень), а податкова перевиконала його на 100,7 % (+4,9 млрд грн), повідомляють на сайті Державної казначейської служби.

«Основною причиною менших надходжень митних платежів стало блокування українських вантажних перевезень польськими перевізниками, а також більш міцний, порівняно з прогнозним, курс гривні до долара США», - додають у Міністерстві фінансів.

Читайте також: Румунські фермери розблокували рух вантажівок на кордоні з Україною

Раніше ми писали, що фіскальні органи - податкова та митниця - виступили у цікавому тандемі при насиченні бюджету в грудні. В передноворічний період до загального фонду державного бюджету надійшло 127,1 млрд грн податків, зборів та інших платежів. Серед платежів, справляння яких контролюють податкові та митні органи, основні надходження отримано за рахунок:

Окрім того, до бюджету надійшли інші платежі, що не є податками,  - загалом 29,4 млрд грн.

Читайте також: Скільки податків фіскали зібрали в грудні та яку суму ПДВ не повернули бізнесу

Іншим важливим джерелом доходів державного бюджету у грудні 2023 року стали кошти, отримані Україною у вигляді міжнародної допомоги (грантів): її обсяг за підсумками місяця становив 20,5 млрд грн.

Нагадаємо, система державних закупівель Prozorro має стати основою для відновлення України. Публічні закупівлі в інтересах внутрішніх виробників – це можливість повернути до 40% коштів назад в бюджет у вигляді податків, що посилить стійкість нашої економіки, збільшить податкові надходження й дозволить створити нові робочі місця.