UA / RU
Підтримати ZN.ua

Доходи держбюджету за травень зросли до 205 млрд грн (виправлено)

Головним чином доходи зросли за рахунок девальвації.

Станом на 02.06.2015 доходи державного бюджету за січень–травень 2015 року склали 204,9 млрд грн, що на 54,2 млрдбільше проти січня–травня 2014 року у порівняльних умовах, головним чином за рахунок девальвації.

Таку попередню інформацію про виконання держбюджету за п'ять місяців (за оперативними данними Держказначейства) надали редакції DT.UA у прес-службі Міністерства фінансів України.

Разом з тим, зазначають у Мінфіні, офіційна звітність Держказначейства за січень-травень 2014 року включає показники по АР Крим та м.Севастополь. З огляду на це, дані за січень-травень 2015 року та аналогічні показники попереднього року не є повністю співставними.

"Головний чинник, що забезпечив зростання доходів бюджету - це стрімкі темпи девальвації на початку року, що вплинула на збільшення гривньової вартості всіх без виключення імпортованих товарів – а отже, збільшило і надходження всіх імпортних платежів з них. Одночасно, наразі курс гривні повернувся до меж, закладених в закон про державний бюджет на 2015 рік. Таким чином, цього фактора додаткових надходжень до бюджету вже не існує" - зазначають у прес-службі.

Разом з тим, звертають увагу у Мінфіні, девальвація гривні збільшила не лише надходження до бюджету, але й зобов‘язання з відшкодування ПДВ.

Виконання державного бюджету за січень–травень 2015 року:

Доходи загального фонду держбюджету за 5 місяці 2015 року – 194,9 млрд. грн.

За січень–травень 2015 року відшкодовано ПДВ у сумі 21,4 млрд. грн., що більше за аналогічний минулорічний показник на 3,4 млрд. грн., або на 18,8 %.