UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дочка російського "Сбєрбанка" та "Ідеябанк" - лідери за темпами нарощування прибутку серед банків в Україні

Банки з іноземним капіталом демонструють найбільш стрімке зростання прибутків з початку року, найуспішніші - російський "Сбєрбанк"та "Ідеябанк", які заробили у 5,5 раза більше у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року.

За три квартали 2021 року прибуток українських банків збільшився на третину, але при цьому, 50% чистого прибутку всіх банків України заробили державні банки, а найбільш стрімке зростання прибутків демонстрували банки з іноземним капіталом. Такі дані оприлюднила платформа відкритих даних Опендатабот.

Так, за результатами перших 9 місяців року чистий прибуток українських банків сягнув 51,4 млрд грн, що на 37% більше у порівнянні з відповідним періодом 2020 року. Тоді банкам вдалося заробити 37,6 млрд грн.

50% чистого прибутку банків України наразі припадає саме на долю державних банків. Але ще рік тому цей показник становив 65%.

Читайте також: Банки значно скоротили частку непрацюючих кредитів - Нацбанк

У порівнянні з аналогічним періодом 2020 року банки з державною часткою збільшили свій прибуток лише на 5%, але вони все ще залишаються найприбутковішими. Близько 80% їх прибутку генерує "ПриватБанк". За 9 місяців суттєво покращив своє становище державний "Укрексімбанк", який після збиткового 2020 року показав прибуток у 1,17 млрд грн. "Ощадбанк", навпаки, скоротив свій прибуток на 82%.

Банкам з іноземним капіталом, які входять у топ-10, за три квартали цього року вдалося заробити в 1,7 раза більше, ніж за відповідний період у 2020-му — 16,5 млрд грн проти 9,7 млрд грн.

Найстрімкіший ріст прибутку відбувся у "Сбербанку" та "Ідеябанку" — вони заробили у 5,5 раза більше у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року.

З початку року найприбутковішим для українських банків місяцем став липень. Загалом у липні вони заробили 9,7 млрд грн — 19% від сукупного прибутку за 9 місяців.

Читайте також: Банки значно скоротили частку непрацюючих кредитів - Нацбанк

Нагадаємо, у 2022 році, вперше за 14 років, в Україну планують зайти відразу три сильні гравці фінансового ринку - британський мобільний банк Revolut, казахстанський сервіс Kaspi.kz і грузинський TBC Bank.

На початку листопада стало відомо, що російський "Сбербанк" ухвалив рішення змінити назву свого дочірнього банку в Україні.

Раніше повідомлялося, що Рада національної безпеки і оборони України схвалила продовження санкцій проти двох російських банків.