UA / RU
Підтримати ZN.ua

Добровільне пенсійне страхування: хто може сплачувати внески самостійно

Це допоможе отримати необхідну кількість страхового стажу.

Ще у 2022 році в Україні спростили механізм добровільної участі громадян у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні. Українці можуть скористатися послугою без відвідування державних установ.

Читайте також: Поновлення пенсії: як це зробити тим, хто знаходиться за кордоном

В Telegram-каналі Головного управління Пенсійного фонду в Донецькій області розповіли, коли особа може сплачувати за себе добровільні внески для набуття необхідного страхового стажу.

Там пояснили, що добровільну участь у пенсійному страхуванні можуть брати як застраховані, так і незастраховані особи старші 16 років.

Сплачувати добровільні пенсійні внески особа може до того часу, поки їй не буде призначено пенсію. Важливо, щоб у  Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування була інформація про таких громадян і вони не були пенсіонерами (частина 9 статті 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Нагадаємо, як перевірити інформацію про сплату добровільних пенсійних внесків. Це можна зробити на вебпорталі Пенсійного фонду України, виконавши певні дії.