UA / RU
Підтримати ZN.ua

До Нігерії прибув корабель з українським зерном з Туреччини

Плани Росії зі знищення українського морського експорту провалилися.

В Нігерію прибув корабель з українським зерном, який вирушив в путь з турецького Самсуна в в рамках програми Grain from Ukraine, пише «Укрінформ», цитуючи надзвичайного та повноважного посла України в Туреччині Василя Боднара. За його словами, альтернативний морський коридор ефективно діє, а програма Grain from Ukraine працює.

Читайте також: Росіяни можуть вдарити по українському зерновому коридору через Придністров’я – ISW

«Ініційована президентом Зеленським програма Grain from Ukraine для найбільш нужденних країн успішно триває та, як бачимо, має своє практичне втілення. Спроба історичного дежавю Росії, цього разу з масштабування голодомору на весь світ не спрацювала», — сказав Василь Боднар.

Читайте також: Угорщина та сусіди вимагають від Єврокомісії ввести імпортні мита на українське зерно

У грудні минулого року в порту турецького міста Самсун 25 тисяч тонн українського зерна було завантажено на корабель Fuat Sezgin, який в кінці місяця вирушив до берегів Нігерії. Майданчик із завантаження зерна та корабель відвідали посол України в Туреччині Василь Боднар та представники ООН в Туреччині.

Для посилення безпеки судноплавства в січні три Чорноморські країни-членкині НАТО: Румунія, Болгарія та Туреччина підписали меморандум про створення та діяльність оперативної групи протимінних заходів у Чорному морі

Раніше ми писали про те, що Україні вдалося збільшити експорт зерна з Чорного моря до рівня, небаченого з моменту російського повномасштабного вторгнення, але криза судноплавства в Червоному морі через атаки хуситів кидає новий виклик важливій торгівлі сільськогосподарською продукцією. Адже майже третина українського морського експорту спрямовується через Червоне море до Китаю.