UA / RU
Підтримати ZN.ua

До 2045 року третина пенсіонерів будуть поза пенсійною системою - Всесвітній банк

Проблемою стане недостатність необхідного стажу.

До 2045 року охоплення пенсійним забезпеченням людей похилого віку складе 70%. Про це з посиланням на результати моделювання Пенсійної системи України від Світового банку (СБ) повідомляє Міністерство соціальної політики.

"Результати показали, що, якщо нічого не змінювати, не тільки буде падати рівень заміщення пенсіями заробітку (до 20% до 2045 року), але і знизиться охоплення пенсійним забезпеченням людей пенсійного віку (до 70% до 2045 року), переважно через недостатності необхідного стажу ", - йдеться в повідомленні.

Також в міністерстві зазначили:

Як зазначив старший економіст Світового банку Зоран Анушіч, більшість країн, які вводили накопичувальну пенсійну систему на заміщення солідарної, зіткнулися зі значними проблемами. При цьому країни, які вводили пенсійні накопичення в якості доповнення солідарної системи, мають хороші результати, стійкі пенсійні системи і високі рівні пенсійного забезпечення громадян.

Читайте також: Рада хоче підвищити пенсії чорнобильцям

Нагадаємо, що Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна запустив перший в Україні онлайн-калькулятор для розрахунку пенсії в майбутньому і альтернативного доходу платника єдиного соціального внеску (ЄСВ), якби він сам ними розпоряджався.

Повідомлялося, що грошей на виплату пенсій недостатньо. При прийнятті рішення підтримати підприємців і підвищити соціальні виплати не були враховані наслідки для Пенсійного фонду.

Раніше в Мінсоцполітики заявили, що рішення Кабміну звільнити фізосіб-підприємців 1 і 2 категорії від сплати Єдиного соціального внеску на час карантинних обмежень призвело до втрати 4 млрд грн доходів Пенсійного фонду.