UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для порятунку рубля Центробанку РФ довелося витратити вже $ 6 млрд

Як заявила глава російського держрегулятора, ЦБ продав на ринку "достатню кількість валюти, щоб стримувати надмірні коливання" рубля.

За останні 10 днів Центробанк Росії для стабілізації курсу рубля провів інтервенції на близько $ 6 млрд. Як запевнила глава ЦБ Ельвіра Набіулліна, російський регулятор "повністю контролює ситуацію" і не зверне зі шляху до вільного плавання рубля.

"Ми зараз у рамках встановлених правил згладжуємо надмірні коливання. В останні дні буквально ми продали на ринку достатню кількість валюти, щоб стримувати надмірні коливання", - заявила глава ЦБ і додала, що з наступного року ЦБ змінює спосіб своєї участі в операціях на валютному ринку.

"Ми ні в якому разі не йдемо з валютного ринку. Ми будемо здійснювати інтервенції і застосовувати інші альтернативні інструменти, такі як валютні свопи, валютне РЕПО, для того щоб не допускати ризиків для фінансової стабільності", - сказала Набіулліна.

З початку місяця та до вечора 10 жовтня межі коридору були зрушені Банком Росії на 85 копійок. Вранці в понеділок регулятор, за спостереженнями, зберігав кордон на позначці 45,25 рубля. За розрахунками російського "Інтерфаксу", це означає, що сумарні інтервенції на підтримку рубля становлять не менш ніж $ 5,95 млрд, але не більше ніж $ 6,3 млрд.

Як повідомлялося, російський рубль дешевшає вранці 13 жовтня через падіння нафтових цін, а також локального дефіциту валюти при обмеженні доступу до західних ресурсів.!zn