UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для "бойкоту" долара країни БРІКС спробують використати одну з власних валют або цифрові гроші

Про спільну валюту п'ятьом країнам, скоріш за все, взагалі не домовитися, а отже робочими будуть якраз некласичні варіанти.

Для того, щоб країни БРІКС могли якомога швидше відмовитися від долара та запровадити спільну валюту - це питання заплановане до розгляду на саміті в Південній Африці в серпні цього року, можуть бути обрані нетрадиційні шляхи. Про це пише редактор ZN.UA Юлія Самаєва у матеріалі - "План втечі від долара".

Основний план альянсу полягає в амбіційних намірах створити спільну платіжну систему BRICS Pay. Це традиційний шлях.

"Але нетрадиційні стежки теж проторюються, наприклад, використання технології блокчейн для створення цифрової валюти БРІКС. Перші розмови про це почалися у 2017, у 2018-му вже було підписано угоду про співпрацю, а у 2019 вже констатовано, що майбутня цифрова валюта має стати невід’ємною частиною BRICS Pay", - розповідає Юлія Самаєва.

Німецький економіст, відомий своїм скепсисом щодо єврозони, Філіп Багус вважає, наприклад, що про спільну фіатну, себто класичну, валюту країнам БРІКС взагалі не домовитися, а отже робочими будуть якраз некласичні варіанти.

"Спільна валюта має важливу проблему, а саме: як розподіляються прибутки від створення нових грошей? Це головна проблема євро. Справедливою вона буде і для БРІКС. Хто фактично контролюватиме створення грошей і розподіл прибутків від цього? Я насправді не бачу тут рішення, не бачу життєздатності такої валюти, якщо мова йде про фіат", - наголошує пан Багус у коментарі для ZN.UA.

Тож, якщо починання щодо спільної валюти і буде мати якесь реальне втілення, то ймовірніше за все це будуть альтернативні валюти, додає економіст.

Втім, на думку експерта, це не обов'язково мають бути цифрові гроші. Мова може йти й про так звану товарну валюту (commodity currency), тобто гроші, прив'язані до експорту певної сировини. Наприклад бразильський реал, російський рубль чи південноафриканський реал – є саме такими валютами.

"Товарна валюта, забезпечена одним або декількома товарами – можливий для них вихід, оскільки як правило такі валюти прив'язують якраз до сировинного експорту. Зважаючи на те, про які саме країни йде мова, перевагою саме такого варіанту стало б значно швидші темпи економічного зростання країн БРІКС, ніж Заходу", - зазначає пан Багус.

Нагадаємо, БРІКС (BRICS) - це скорочення від Brazil, Russia, India, China, South Africa.

Які слабкі сторони мають плани запровадження спільної валюти, детальніше читайте за посиланням.