UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дія Сіті посприяє притоку інвестицій, росту зайнятості та валової доданої вартості в ІТ – експерти Oxford Economics

Компанія Oxford Economics спільно з галузевими експертами компаній ITIC та StrategEast здійснили моделювання впливу Дія Сіті на економічний розвиток України.

Аналітики дійшли висновку, що розвиток українського ІТ-сектора наближається до критичного моменту. Через швидке зростання виробництва, попит на інженерів у галузі ІТ зростає та випереджає внутрішню пропозицію. Ця тенденція ускладнюється тривалою міграцією найталановитіших інженерів закордон, що створює дефіцит кваліфікованої робочої сили. Таким чином, конкурентні переваги України перед сусідніми економіками поступово можуть зменшитися.

«Враховуючи високу мобільність глобального ринку ІТ-аутсорсингу, майбутнє зростання опиниться під загрозою, якщо ІТ-компанії не зможуть успішно піднятися вгору в ланцюгу створення вартості у виробництві», - пишуть експерти Oxford Economics у дослідженні «Дія City: Огляд впливу реформ на український ІТ-сектор». 

Вони акцентують на тому, що регіональна конкуренція є жорсткою, оскільки всі прагнуть закріпитись на великому ринку ЄС — Естонія, Польща та Румунія мають стійкі ІТ-кластери; Білорусь пропонує значні стимули для компаній, які розміщуються у її «Парку високих технологій»; а в Грузії та Казахстані з’являються нові конкуренти з низькими витратами. 

Аналітики вважають, що більшість українських компаній скоро не зможуть конкурувати лише за ціновим фактором. Більше того, застосування спрощеної системи оподаткування стримує необхідний процес модернізації галузі. «Безпосереднім побічним результатом цих зловживань є дуже низький рівень капіталовкладень компаній в ІТ-секторі», - аргументують вони. 

В Oxford Economics переконані, що для вирішення цих проблем потрібен комплекс реформ, спрямованих на підтримку розвитку ІТ-сектора. Ефективним засобом стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні може стати запровадження спеціального правового режиму Дія Сіті. Експерти підтримують прогнози Міністерства цифрової трансформації, що Дія Сіті підтримає щорічне зростання номінальних показників валової доданої вартості в галузі, та приведе до їх подвоєння у перспективі 6 років.

Аналітики наводять аргументи стосовно того, що запровадження Дія Сіті, який водночас є і спеціальним податковим режимом для ІТ-галузі, вплине на притік іноземних інвестицій в Україну. «Прямі іноземні інвестиції є чутливими до відмінностей у податкових ставках — особливо враховуючи підвищення мобільності потоків капіталу після руйнування перешкод», - описує ефект від податкового спецрежиму Дія Сіті дослідження Oxford Economics.

Також експерти прогнозують розширення можливостей для офіційного працевлаштування в ІТ-галузі. Це стане можливим через посилення захисту й гарантій зайнятості, а також кращий доступ до соціальних пільг, гарантованих з уведенням в Дія Сіті гіг-контрактів як нової форми відносин між роботодавцем та працівником.

«Окрім впливу на фінансову стабільність, реформи Дія Сіті загалом відповідають деяким цілям МВФ. Наприклад, вони сприятимуть значному покращенню ділового клімату завдяки упорядкуванню нормативної бази, посиленню захисту прав власності», - вказано в дослідженні.

Нагадаємо, Дія Сіті – це спеціальний правовий та податковий режим для стимулювання ІТ-галузі в Україні. Рамковий законопроєкт про Дія Сіті №4303 пройшов перше читання та рекомендований Комітетом ВРУ з питань цифрової трансформації до прийняття у другому читанні та в цілому.