UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дев’ять розділів: які докази слід зібрати, щоб оформити заяву до Реєстру збитків без помилок

Згідно нашого законодавства, величина реальних збитків визначається «як різниця між значеннями вартості такого майна до та після заподіяння йому шкоди».

У заяві необхідно обґрунтувати суму відшкодування, на яку претендує заявник. Про це повідомляє член Ради з матеріальних активів Міжнародного комітету зі Стандартів оцінки (IVSC), президент фірми IRE (Ukraine) LLC та партнер «Томас & Сімонова» Людмила Сімонова у статті «Хто раніше подасть заяву до Міжнародного реєстру збитків, той швидше отримає відшкодування» на сайті ZN.UA.

Читайте також: Які заяви українці можуть подавати до Міжнародного реєстру збитків: названо усі категорії

Для цього слід заповнити дев’ять розділів. У них буде ідентифіковано:

Звісно, слід зазначити подію, внаслідок якої було пошкоджено або знищено майно, та дату пошкодження. Збитки виплачуються як результат агресії, тому учасники мають зібрати докази того, що пошкодження сталося через влучання ракети чи шахеда. Для цього існують різні відкриті джерела інформації, де зафіксовані всі «прильоти».

Читайте також: Як українцям правильно подати заяву до Реєстру збитків: всі подробиці, щоб отримати компенсацію

Доведеться також показати ступінь пошкодження й навести докази цього — додати фото- і відеозйомку об’єкта, зафіксувати його місцеположення, сфотографувати оточуючі об’єкти, показати пошкодження на фотографіях так, щоб було зрозуміло спеціалістам, які прийматимуть рішення.

Читайте також: Електронний реєстр військовозобов'язаного: яка відповідальність за відсутність реєстрації

Не обійдеться без визначення розміру відшкодування. Розмір відшкодування, приміром, може базуватися на оцінці після обстеження в комісіях. Іншим джерелом може стати оцінка пошкоджень професійними незалежними оцінювачами.

Оцінювачі для оцінки пошкоджень керуються методикою, затвердженою спільним наказом від 18.10.2022 №3904/1223 Фонду держмайна України та Міністерства економіки, що був зареєстрований у Міністерстві юстиції 2.12.2022 за №1522/38858. Відповідно до цієї методики, величина реальних збитків визначається «як різниця між значеннями вартості такого майна до та після заподіяння йому шкоди». Це передбачає складання кошторису на відновлення, а при визначенні реальних збитків — вирахування величини фізичного зносу.

Читайте також: Українці в «Дії» можуть подати заяву в міжнародний Реєстр збитків про зруйноване майно

Для повноти картини, звичайно, потрібно також мати оціночні звіти вартості майна до 24 лютого 2022 року. З цим також може допомогти оцінювач майна.

Усе це допоможе обґрунтувати суму відшкодування, на яку претендує заявник.

Раніше ми писали про те, що всі заяви, які можна подати до Міжнародного реєстру збитків, поділено на три категорії. Наразі приймаються заяви від громадян України категорії А3. Вони стосуються втрати майна, доходу або засобів до існування внаслідок збройної агресії РФ проти України, яка розпочалася 24 лютого 2022 року.