UA / RU
Підтримати ZN.ua

Девальвація гривні неминуча: Нацбанк не зможе зупинити падіння

У випадку скорочення зовнішньої підтримки долар вартуватиме 45 гривень.  

Девальвація гривні, яка наразі має місце, не пов’язана із бізнес-активністю чи зростанням імпорту. Спостерігається значний відтік валюти через готівковий ринок і операції населення. Одна з причин - негативний інформаційний потік, пише Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик у статті «Чи буде долар по 45... та інші питання, що турбують кожного».

В цих умовах, валютні інтервенції НБУ обмежуються 3–4 млрд дол. на місяць — це дозволить загальмувати «спалювання» резервів, але не дозволить зупинити девальвацію.

«Проведена валютна лібералізація восени минулого року в умовах війни видається помилковою, адже фактор невизначеності нікуди не зник, а горизонт планування і досі низький. НБУ буде заощаджувати витрату резервів та посилювати вилучення гривні з обігу за рахунок випуску депозитних сертифікатів, хоча це і буде шкодити відновленню економіки», - зазначив автор.

Боротьба двох бажаних курсів, для НБУ — 40 та для Мінфіну — 45, призведе до появи певного компромісного курсу у коридорі десь 41–43 грн за дол. Однак у випадку скорочення зовнішньої підтримки, або затримки з її надходження, можливе просідання курсу і до 45.

З іншими матеріалами автора можна ознайомитися за посиланням.