UA / RU
Підтримати ZN.ua

Девальвація гривні: експерт розповів, що відбуватиметься з національною валютою

Гривня приємно здивувала.

Своєчасна реакція НБУ на поточну ситуацію в країні, у тому числі через запровадження валютних обмежень, утримала девальвацію національної валюти у помірних рамках, гривня навіть приємно здивувала. Про це заявив асоційований експерт CASE Україна Євген Дубогриз.

"З початку великої війни з Росією гривня девальвувала, звісно. Але відносно до ситуації девальвувала досить помірно. Сказав би навіть, приємно здивувала", - зазначив він.

В обмінниках сьогодні курс до долара (купівля-продаж) становить 32-35 грн. До євро – 35-40 грн.

"У відсотках до курсу на 23 лютого всього 16-17% (16% девальвація до долара, 17% - до євро). Це дуже небагато. Враховуючи війну. Щодня Україна втрачає $7-10 мільярдів через ворожі обстріли. Значну частину виробничих потужностей, особливо в експортоорієнтованих галузях (металургія, агро, харчопром) зупинено та призупинено. Є труднощі з логістикою – це стосується як перевезень, так і складського господарства (про блокпости на основних магістралях багато сказано, та частину складів розтрощено та/чи блоковано ворогом). Серйозні проблеми з портами, своїми словами, майже або взагалі не працюють", - наголосив експерт.

Крім того, на гривню впливали притаманні для будь-якої війни негативні настрої населення.

"І при цьому всьому, за усіх цих негативних факторів, курс змінився дуже помірно. В межах консервативних сценаріїв НБУ, які застосовуються для стрес-тестів (які, нагадаю, війни не передбачали)", - наголосив експерт.

Він назвав п’ять основних причини, чому девальвація гривні відбулася помірно, попри війну та втрати:

"Чому це важливо? Курс – це дуже важливий індикатор для населення; що вище курс, то що швидше він змінюється, тим гірше настрої населення, тим більше паніки. Люди не бачать економіки, але бачать цифри на обмінниках і в банківських додатках. Тож втримувати курс, нехай іноді навіть штучно та адміністративно, це важлива задача: панічні чи негативні споживчі настрої сильно та негативно впливають на економіку", - вважає експерт.

Він також назвав необхідні кроки, які потрібно вживати, щоб втримати курс гривні надалі:

Нагадаємо, на Росії, де нема війни на території, немає розбомблених міст, окупації території та сотень вбивств дітей та цивільних громадян, якщо брати готівковий курс, рубль за той самий час девальвував аж на 46.4% до долара і на 46.5% до євро, тобто, майже наполовину.