UA / RU
Підтримати ZN.ua

Десятий пакет санкцій проти РФ: що до нього увійде — Bloomberg  

ЄС пропонує ввести санкції проти Альфа-банку, Росбанку та Тинькофф Банку.

Європейський Союз готовий змусити банки повідомляти інформацію про активи російського Центрального банку. Така норма міститься в проєкті останнього пакету санкцій блоку, спрямованих проти Москви за її війну в Україні. Про це повідомляє  Bloomberg  із посиланням на документ.

Розгляд масштабу активів центрального банку та інших підсанкційних державних активів, які були заморожені в ЄС, розглядається як перший крок до вивчення варіантів потенційного використання цих коштів для сприяння відбудові України. 

Європейська комісія, виконавчий орган блоку, також запропонувала посилити зобов’язання звітувати про заморожені активи, пов’язані з російськими компаніями та особами, які потрапили під санкції, і запропонувала накладати за ненадання необхідної інформації штрафи до 50 тисяч євро для фізичних осіб і 10% річного обороту для юридичних осіб.

Читайте також: До річниці вторгнення буде «чіткий сигнал Путіну» та більше санкцій – Кулеба

ЄС планує ухвалити 10 пакет санкцій наступного тижня напередодні річниці російського вторгнення. Європейські лідери також планують посилити підтримку Києва перед поновленням російського наступу, який очікують найближчими тижнями. 

Останній комплекс заходів також запровадить широкі торговельні обмеження на товари, які використовуються російською армією, включаючи технології, компоненти, важкі транспортні засоби, електроніку та рідкоземельні елементи.

Крім того, ЄС пропонує заборонити транзит товарів через Росію, щоб знизити ризик порушення санкцій, і запровадити обмеження на імпорт до ЄС російської гуми та асфальту.

Планується також накласти санкції на десятки фізичних та юридичних осіб, зокрема політиків і військовослужбовців, а також на:

Читайте також: Вашингтон наполягає на більш жорстких діях проти банків, пов’язаних із Росією — Reuters  

Передбачається, що країни-члени обговорять запропоновані заходи цього тижня, тож до запропонованого проєкту можуть бути внесені зміни.  Для ухвалення санкцій ЄС потрібна підтримка всіх держав-членів. 

Інші пропозиції включають продовження призупинення дії ліцензій на мовлення ЗМІ, які контролюються російською державою і які звинувачуються в поширенні пропаганди, маніпулюванні та спотворенні фактів, спрямованих на ЄС та його сусідів.

Згідно з документами, ЄС також хоче заборонити громадянам Росії займати посади в керівних органах операторів критичної європейської інфраструктури та організацій.  Так само пакет санкцій, у разі схвалення, заборонить надавати потужності для зберігання газу громадянам і резидентам Росії, а також організаціям, заснованим у Росії. 

Читайте також: У Москві до роковин вторгнення до України готують концерт за участю Путіна

9 лютого після надзвичайного саміті Європейської ради в Брюселі Зеленський закликав Європейський союз ввести санкції проти російських виробників ракет і безпілотних літальних апаратів, а також IT-компаній, які з ними співпрацюють.