UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держстат змінив методику розрахунку інфляції та споживчих цін

Держстат включив в методологію розрахунків інфляції та споживчих цін дані великих міст у Київській області.

Державна служба статистики з 2020 року розраховує інфляцію тільки по обласним центрам та деяким містам, в той час як раніше методологія розрахунку передбачала використання даних з 3-5 населених пунктів в кожній області. Згідно з відповідним наказом Держстату, зміни методології вступили в силу з 2 січня 2020 року, передає Інтерфакс-Україна.

Крім даних з обласних центрів, Держстат з 2020 року враховує для розрахунку індексу споживчих цін дані з Кривого Рогу (Дніпропетровська область), Маріуполя, Краматорська (Донецька область), Мукачевого (Закарпатська обл.), Білої Церкви, Броварів (Київська обл.), Сєвєродонецька та Лисичанська (Луганська обл.).

Держстат також оновив структуру індексу споживчих цін.

"Вага продовольства в кошику інфляції знижена з 45,4% до 44,7%. Знизили вагу: хліб, макарони, гречка, молоко, вершкове масло, соняшникова олія, фрукти, капуста, картопля, цукор, тютюнові вироби. Набрали вага: м'ясо всіх видів, сир, сметана, яйця, сало, цибулю, моркву, кава, чай, алкогольні напої", - уточнив начальник аналітичного відділу "Альфа-Банку" Олексій Блінов.

Банкір зазначив, що вага житлово-комунальних послуг у структурі індексу підвищена з 4,9% до 5,4% (у тому числі газу з 1,25% до 1,39%).

також підвищена вага автомобілів як товару з 2,4% до 2,8%, автотранспорту послуги підвищено з 2,35% до 3,2%, тоді як частка паливно мастильних матеріалів знижена з 3,85% до 3,15%.

Як повідомлялося, у методології Держстату питома вага послуг житлово-комунального господарства при розрахунку інфляції з 2012 року по 2019 рік скоротився з 11,44% до 4,87%.

В Україні у січні зросли тарифи на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 1,7%