Державна служба статистики України (Держстат) опублікувала дані про споживання українцями продуктів харчування за 2010-2020 роки.
Згідно з дослідженням, за дві останні роки в Україні впало споживання практично всіх продуктів, крім фруктів і м'яса, повідомляє Держстат.
У розрахунку на одну людину у 2020 році споживання м'яса і м'ясопродуктів склало 5,2 кг на місяць, що значно більше, ніж роком раніше - 5,1 кг.
Споживання молока і молочних продуктів знизилося з 19,2 до 18,9 кг, споживання яєць з 20 до 19 штук на місяць.
Повідомляється, що споживання риби і рибопродуктів впало з 1,8 до 1,4 кг, масла з 1,8 до 1,4 кг, цукру з 3,0 до 2,4 кг.
Також знизилося споживання картоплі з 7,7 до 6,0 кг, овочів - з 9,5 до 8,7 кг, фруктів, ягід, горіхів, винограду залишилося на рівні 3,7 кг. Споживання хліба впало на 9,3 до 8,0 кг на місяць.
Раніше повідомлялося, що споживча інфляція в Україні в травні в річному вираженні і в порівнянні з травнем попереднього року склала 9,5%.
Показник прискорився з 8,4%, зафіксованого у квітні, повідомляється на сайті Державної служби статистики України.
Інфляція на споживчому ринку в травні в порівнянні з квітнем 2021 року склала 1,3%, а за січень-травень 2021 року інфляція склала 8,0%.
При цьому витрати українців склали в цілому 831,5 млрд грн, що на 4,4% більше, ніж у 2020 році, свідчать дані статистичного відомства.
За даними Держстату, найбільшою статтею витрат за квартал поточного року були "Продукти харчування та безалкогольні напої" - 39,5%.
Витрати за статтею "Житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива" складають 18,0%.