UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держпозики в 2021 році зростуть до 60% бюджету країни - Гройсман

Єдина підтримка бізнесу - програма «5-7-9%».

У поточному році український уряд планує взяти близько 700 млрд грн запозичень, тобто близько 60% держбюджету. Про це заявив в інтерв'ю телеканалу ATR лідер партії "Українська стратегія Гройсмана" Володимир Гройсман, пише Інтерфакс-Україна.

За його словами, єдиною можливістю для підтримки бізнесу зараз є програма держкредитування «5-7-9%», але і вона працює не так, як задумано, оскільки позики по ній отримали лише 13% від заявників, а загальний обсяг кредитів всього близько 20 млрд грн.

«З 2 млн підприємців в Україні кредити отримали близько 8 тисяч - це порівнянна допомога?.. Разом з тим, в цьому році ми бачимо, що обсяг державних запозичень складе більше 700 млрд грн - 60% бюджету. Це борги, які додатково ляжуть на плечі всіх українців», - зазначив політик.

Читайте також: МВФ пропонує зменшити ціль дефіциту держбюджету до 3,5% ВВП - Мінфін

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в 2021 році в Україні продовжать реалізовувати і розширять програму доступного кредитування під 5-7-9%.

"Станом на зараз (7 січня 2021 року - ред.) вже більше семи з половиною тисяч різних бізнесів по всій країні отримали понад 17 млрд гривень. Введено механізм державних портфельних гарантій для малих і середніх підприємців, коли держава забезпечує до 80% кредиту", - процитували Шмигаль в ОПУ.