UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держфінмоніторинг ініціює внесення Росії до санкційного списку країн - за розповсюдження зброї масового знищення

На території Білорусі незаконно знаходиться російська військова техніка, яку переправляють в Україну, а також здійснюються обстріли ракетами.

Державна служба фінансового моніторингу України ініціює внесення Росії до санкційного списку країн, які сприяють розповсюдженню зброї масового знищення. Про це повідомляється на сторінці Держфінмоніторингу в Фейсбук.

"Продовжуємо вживати всебічних заходів з метою подальшої ізоляції Росії на міжнародній арені у зв’язку із кричущими порушеннями нею основоположних принципів та норм міжнародного права", - йдеться в повідомленні.

Так, Державною службою фінансового моніторингу України ініційовано звернення до президента Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) із закликом:

Також, враховуючи, що дії Російської Федерації вважаються злочинами тероризму та розповсюдження зброї масового знищення відповідно до ряду конвенцій, Держфінмоніторингом ініційовано звернення до Голови Егмонтської групи та Виконавчого секретаря Егмонтської групи із наполегливим закликом виключити Росію, як члена Егмонтської групи, з Егмонтської групи підрозділів фінансової розвідки.

Нагадаємо, FATF - найбільш впливова міжнародна організація, що займається питаннями відмивання брудних грошей у світі. Одним із напрямків діяльності FATF є визначення так званих некооперативних країн та територій і складання їх переліку, який називають "чорним списком". Хоч включення країни до "чорного списку" і не приводить до застосування прямих санкцій з боку світового співтовариства, однак воно впливає на ступінь довіри з боку зарубіжних інвесторів.

Егмонтська група - об’єднує фінансові розвідки різних країн світу. Була створена в червні 1995 року з ініціативи фінансових розвідок Бельгії і Сполучених Штатів Америки для боротьби з незаконними фінансовими операціями.

Як відомо, Росія ввела своє озброєння на територію сусідньої Білорусі під виглядом спільних навчань. Після оголошення Росією війни проти України, саме з території Білорусі в Україну надходить значна частина ворожої техніки, а також здійснюються обстріли ракетами. Це визнав навіть самопроголошений президент Білорусі Лукашенко.

Раніше Лукашенко також припускав розміщення російської ядерної зброї в Білорусі.

27 лютого президент РФ Путін доручив генералам перевести у режим бойового чергування підрозділи, що мають на ядерні ракети.