UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держбюджет-2025: суддям - премії, прокурорам - вищі зарплати, для вчителів та медиків грошей немає

Южаніна назвала видатки, які в умовах війни можна, як мінімум, не збільшувати. 

В проєкті держбюджету-2025 не передбачений перегляд зарплат для педагогів та медиків, при цьому оплату праці прокурорів, суддів та правоохоронців планується збільшити. Про це розповіла народна депутатка, членкиня Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна у інтервʼю виданню "Телеграф".

"Цього року я вперше брала участь у засіданнях робочої групи бюджетного комітету ВР, де розглядались пропозиції до держбюджету... Адже ми показали, що видатки можна зменшити аж на 99 млрд 640 млн гривень. Учасників обговорення зацікавило, а що це може бути?! А це, наприклад, бюджетна програма 0901010, відповідно до якої передбачено збільшення видатків на оплату праці прокурорів на 2 млрд 744 тис. гривень у порівнянні з 2024 роком", - зазначила депутатка. 

За її підрахунками, наразі середня заробітна плата прокурорів 68 тис. гривень. Однак їм цього мало, і вони хочуть більше. І не лише у прокурорів можуть зрости зарплати. 

"У бюджетній програмі 0501020 "Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя" також передбачено збільшення видатків на оплату праці на 1 млрд 351 мільйон гривень. Й ще за одною програмою – додатково 215 млн гривень. Тобто загалом ми маємо плюс 1,5 мільярда. Чому? Обґрунтування таке: планується запровадити виплату премій суддям першої інстанції до 40% посадового окладу за кожен місяць", - додала вона. 

На питання журналіста про збільшення зарплат у сфері освіти та медицині вона відповіла: "Ні (не обговорюється - ред.), бо очевидно, що міністри не спромоглися захистити свою позицію. Наприклад, Оксен Лісовий виступає в ролі людини, яка розуміє, що у держави немає коштів й говорить про те, що як тільки з'являться ресурси, виплати педагогам будуть переглянуті. Я таку його позицію не підтримую, тому що це означає, що він просто погоджується з тим, що йому нав'язують. Але що це за середній рівень зарплати в галузі 12 тисяч гривень? Не кажучи вже про молодих вчителів, які отримують навіть нижче мінімальної заробітної плати, але навіть цей пункт МОН не змогло відстояти". 

Читайте також: Тіньові зарплати на АЗС: навіть великі мережі не гребують економити

Щодо основних орієнтирів на наступний рік, то мінімальна заробітна плата лишиться на рівні 8 000 гривень, а прожитковий мінімум – 2920 гривень. Це показники, були й цього року. Тобто точно підвищення зарплати не стосуватиметься вчителів, молодших медичних працівників, лікарів.