UA / RU
Підтримати ZN.ua

Державний "Енергоринок" позичить ще 1,5 млрд під 16,3%

Кабмін дозволив держпідприємству випустити облігації на 1,5 мільярда. Витрати "Енергоринку" на випуск, обслуговування та погашення цих облігацій будуть закладені в прогнозну оптову ринкову ціну на електроенергію.

Держпідприємство (ДП) "Енергоринок" здійснить закритий випуск облігацій на суму 1,5 млрд гривень на п'ять років за ставкою до 16,3% річних понад затверджений показник кошторису на 2013 рік.

Відповідну пропозицію Міненерговугілля схвалив Кабінет міністрів.

Уряд також рекомендував Національній комісії регулювання електроенергетики (НАРЕ) врахувати під час розрахунку прогнозної оптової ринкової ціни на електроенергію суму коштів, необхідну "Енергоринку" для випуску, обслуговування та погашення облігацій.

Раніше 15 травня міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький повідомив, що Кабмін дозволив ДП "Енергоринок" залучити 1,5 млрд грн кредитів. За його словами, гроші потрібні для того, щоб "Енергоринок" міг своєчасно розрахуватися з постачальниками за спожиту енергію, оскільки споживачі затримують оплату. "Для того, щоб стабілізувати складову і не допустити провалу з неплатежами відкрита кредитна лінія", - заявив міністр.

Нагадаємо, що підконтрольне державі ДП "Енергоринок" є сьогодні посередником між постачальником і споживачем на внутрішньому ринку розподілу електроенергії в Україні.

Відзначимо, що заборгованість ДП "Енергоринок" перед НАЕК "Енергоатом" станом на 1 лютого 2013 р. з урахуванням попередніх років склала 6,1 млрд грн, що дорівнює 3,1 місяця безкоштовної роботи всіх вітчизняних енергоблоків. Це на 210,7 млн грн більше, ніж в аналогічному періоді 2012-го.

В результаті скасування дотаційних сертифікатів для експортера електроенергії орієнтовні збитки держави в особі ДП "Енергоринок", за оцінками експертів, склали за 2012 р. 600 млн грн. !zn