UA / RU
Підтримати ZN.ua

Державна підтримка малозабезпечених: що змінилося у 2024 році

Для її отримання потрібно відповідати певним критеріям.

У 2023 році Міністерство соціальної політики перезапустило програму «Рука допомоги», в межах якої малозабеспечені громадяни можуть отримати кошти на розвиток бізнесу. З 1 січня цього року в ній відбулися певні зміни. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, що змінилося.

Читайте також: Допомога переселенцям: можна отримати по 10 тисяч гривень від ООН

В межах програми «Рука допомоги»:

Хто може отримати допомогу на розвиток бізнесу

Розраховувати на допомогу може особа, яка відповідає низці критерій одночасно:

Який розмір допомоги на розвиток бізнесу

У 2024 році максимальний розмір допомоги збільшено до 106 500 грн.

Ці кошти можна витрати на оплату витрат на закупівлю обладнання та матеріалів, необхідних для ведення бізнесу.

Як отримати фінансову допомогу

Для отримання фінансової допомоги потрібно подати до центру зайнятості, в якому особа зареєстрована як безробітна:

Рішення про надання допомоги приймає спеціальна Комісія, утворена центром зайнятості.

Отриману допомогу потрібно повернути одним платежем протягом 30 календарних днів після закінчення 3 років з дати її отримання (допускається дострокове повернення).

Проте повертати потрібно не всю суму. Сума повернення зменшується на сплачені протягом трьох років чи на дату дострокового повернення:

Тому, наприклад, якщо особа за 3 роки сплатила податків та ЄСВ на суму 92 000 грн, а допомогу отримала в розмірі 95 000 грн, то виплатити потрібно буде лише 3 000 грн.

Крім того, допомога не повертається взагалі, якщо у перший рік з дати отримання фінансової допомоги працевлаштовано за направленням центру зайнятості не менше ніж двох непрацюючих працездатних осіб із числа членів малозабезпечених сімей строком не менше ніж на два роки.

Отже, у разі успішного ведення бізнесу та виконання вищевказаних умов, особу може бути звільнено від повернення допомоги або ж, принаймні, суму повернення буде суттєво зменшено.

Нагадаємо, з 1 грудня за участі ЮНІСЕФ запроваджено додаткові заходи соціальної підтримки малозабезпечених сімей з дітьми. На неї мають право деякі категорії осіб.